null Beeld

CoronaMelder-app vanaf nu in heel Nederland beschikbaar: zó werkt het

Al sinds half augustus is de CoronaMelder-app in de App Store op je telefoon te vinden. De kans was alleen groot dat ‘ie nog niet werkte, omdat alleen een paar testregio’s de app konden gebruiken. Maar inmiddels is ‘ie door de keuring. EN vanaf vandaag, 10 oktober, is de CoronaMelder-app in heel Nederland beschikbaar. Zó werkt ‘ie. 

Heb jij de CoronaMelder-app al op je telefoon gezet? Je kunt hem hier downloaden voor Android en hier voor Apple.

De CoronaMelder-app in heel Nederland

Officieel wordt de app vandaag om 15.00 uur geïntroduceerd, maar veel GGD’s door heel Nederland zijn al vanaf het begin van de dag begonnen de CoronaMelder-app te gebruiken. De app geeft je een waarschuwing als je langere tijd dichtbij iemand met het coronavirus in de buurt bent geweest. Daarvoor wordt het bluetoothsignaal van je telefoon gebruikt, die kan meten hoe dicht je ongeveer bij iemand bent geweest. Ben je zelf besmet met het coronavirus? Dan krijg je de vraag van de GGD of je dit aan alle voorbijgangers die je de afgelopen tijd bent tegengekomen wilt laten weten. Zo ja, dan krijgen die voorbijgangers die de app hebben een waarschuwing dat ze met het coronavirus in aanraking zijn gekomen.

In quarantaine

De CoronaMelder-app adviseert je bij zo’n waarschuwing om preventief tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Krijg je in die periode ook klachten? Laat je dan testen.

Lees ook

Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

Is de app nuttig?

Of de CoronaMelder-app in heel Nederland echt succesvol zal worden, dat moet de komende tijd nog blijken. Epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit van Utrecht vertelt aan NOS dat hij denkt dat minimaal vijftig procent van de bevolking de app zou moeten gebruiken, om deze daadwerkelijk nuttig te maken. En dan zou dat ook nog een goede afspiegeling van de totale bevolking moeten zijn. De CoronaMelder-app is vooral een hulpmiddel bij het bron- en contactonderzoek, maar dat maakt het volgens de epidemioloog nog geen wondermiddel tegen het virus. Andere deskundigen denken dat de app al nuttig is wanneer slechts vijftien procent van de Nederlanders deze gebruikt.

Testen bij een waarschuwing

Eerder was de bedoeling dat iedereen die via de CoronaMelder-app een waarschuwing kreeg, zich bij de GGD kon laten testen. Ook als je geen klachten had. Dat is nu veranderd in alleen testen bij klachten. Ook Peter Boncz uit de begeleidingscommissie, die advies geeft aan minister Hugo de Jonge, vindt dat niet ideaal. Juist nu het griepseizoen weer is begonnen en je je bij een snotneus wel mag laten testen, is dat geen goede indicator. Als je via de app een melding krijgt dat je met een besmet persoon in aanraking bent gekomen, is de kans dat je het coronavirus hebt - ook zonder klachten - veel groter.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | CoronaMelder.nl, NU.nl, NOS

Beeld | iStock

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina's puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden