null Beeld Samir Hussein/WireImage
Beeld Samir Hussein/WireImage

‘Coronaheld’ Tom Moore (100) zelf overleden aan corona

Tom Moore (100), de Britse oorlogsveteraan die wereldberoemd werd door zijn corona-inzamelingsactie, is dinsdag overleden aan corona. Dat laat zijn familie weten.

Engeland rouwt. Queen Elizabeth rouwt. Hij was een stralend lichtpuntje tussen al het somber stemmende coronanieuws. 'We rouwen om het verlies, maar we vieren zijn leven en zullen voor altijd dankbaar zijn voor zijn optimistische filosofie en prachtige geest', is te lezen op de site van zijn goede doel The Captain Tom Foundation.

Tom Moore

Tom Moore werd op 99-jarige leeftijd ineens wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie. Herstellende van een gebroken heup besloot hij honderd rondjes achter zijn rollator te lopen om geld in te zamelen voor de Britse National Health Service. Zijn doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april 2020 duizend pond op te halen. Uiteindelijk werd dat maar liefst 30 miljoen pond (33 miljoen euro) door wereldwijde sponsors.

Tom Moore in actie:

Geridderd door Queen Elizabeth

Door zijn hartverwarmende actie kreeg Moore al snel de bijnaam 'Captain Tom'. De held die miljoenen euro's inzamelde voor artsen en verplegers in de coronacrisis werd zeker in Engeland op handen gedragen. Ook door Queen Elizabeth. Moore werd zelfs tot ridder geslagen. Je kunt je dus voorstellen wat voor impact het had toen bekend werd dat Moore zelf met corona in het ziekenhuis was beland, en daar nu ook aan is overleden.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dubbele longontsteking

Moore werd op 31 januari met corona in het ziekenhuis opgenomen. Hij was nog niet gevaccineerd, ondanks dat hij het coronavaccin in Engeland al wel had kunnen krijgen. Maar door een dubbele longontsteking was dit onverstandig. En uiteindelijk werd corona hem fataal. Zijn familie laat weten dat Tom omringd door zijn kinderen en kleinkinderen op 2 februari zijn laatste adem uitblies. Zijn goede doel, The Captain Tom Foundation, blijft zich inzetten voor zaken als betere zorg, meer gelijkheid en minder eenzaamheid.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

'Door Tom voelde ik me trots, optimistisch en hoopvol'

Voor veel Britten was Moore het lichtpuntje tussen al het somber stemmende coronanieuws. Zoals iemand mooi omschrijft op Twitter: 'Ik heb Captain Sir Tom Moore nooit persoonlijk gekend, maar net als miljoenen anderen voelde het alsof dat wel zo was. Hij bracht ons samen in een tijd waarin we dat het meest nodig hadden. Ik glimlachte elke keer als hij op de tv verscheen. Hij zorgde dat ik me trots, optimistisch en hoopvol over de toekomst voelde.'

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisSamir Hussein/WireImage

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden