null Beeld

Corona-maatregel om binnen te blijven houdt Nederlanders dit weekend niet tegen

Ondanks de voorzorgsmaatregelen van het RIVM om zo veel mogelijk binnen te blijven, lijken veel Nederlanders met het doorbreken van het zonnetje zich hier maar weinig van aan te trekken. Volle stranden, bossen en markten dit weekend. Verschillende burgemeesters doen nogmaals de oproep: blijf zo veel mogelijk thuis. 

En dat veel mensen de voorzorgsmaatregelen aan hun laars lijken te lappen, zorgt voor veel ergernis.

Een frisse neus halen

Vanaf dit weekend is de lente officieel begonnen en ook de zon is uit haar winterslaap ontwaakt. Binnen blijven? Dat was er voor veel Nederlanders niet bij. Daarom trokken veel mensen zaterdag massaal naar het strand, parken en bossen. Er stonden zelfs files naar de badplaatsen toe en het Vondelpark in Amsterdam zag zwart van de mensen. Dit ondanks het voorschrift van het RIVM en de oproep van minister-president Rutte om zo veel mogelijk binnen te blijven. Ook de maatregel om afstand te houden leken veel mensen dit weekend compleet te vergeten. Zo was te zien dat de markten in Amsterdam druk bezocht werden en ook voor de bouwmarkten stonden lange rijen.

Angst voor lockdown

Veel mensen op social media spraken hun ergernis uit over mensen die dit weekend massaal naar buiten trokken om van het weer te genieten. Ze vinden het hypocriet dat ze voor hun eigen belang de regels aan hun laars lappen. En dat zorgverleners keihard moeten werken, terwijl ondertussen veel Nederlanders toch de voorschriften om de corona-piek zo laag mogelijk te houden lijken te negeren. Ook spreken mensen op social media hun angst uit voor een lockdown, doordat zo veel mensen niet binnen blijven en geen afstand houden. Ook verpleegkundige Jolien Oosting van het UMCG spreekt bij RTV Noord haar verbazing uit: "Sommige mensen zien dit blijkbaar als een grote vakantie en hebben lak aan de regels. We zien nog steeds mensen gezellig winkelen en in het zonnetje zitten.”

Binnen blijven

Inmiddels zijn er op veel plekken door de politie al mobiele matrixborden neergezet met de oproep om je aan de voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus te houden. Ook roepen meerdere burgemeesters van badplaatsen dagjesmensen op om niet meer naar het strand te komen. Volgens de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal was het met het aantal recreanten dat zaterdag naar het strand trok al een risicovolle situatie. Ook Roger van Boxtel van de NS laat weten dat de trein op dit moment niet bedoeld is voor dagjes uit, maar om mensen met vitale functies naar hun werk te brengen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen ook voor drukte.

Lees ook: Nieuwste coronamaatregel: verpleeghuizen volledig op slot, bezoek niet meer toegestaan

Extra maatregelen

Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken sloten veel winkels, zoals IKEA en H&M, deze weken hun deuren. Naast dat half Nederland buiten is, zijn er ook veel mensen die deze verplichte vrije tijd gebruiken om eens flink te klussen. Daarom is het ook bij de bouwmarkten erg druk. Om ook hier voorzorgsmaatregelen te nemen, hebben veel bouwmarkten hun openingstijden aangepast en beveiligers ingeschakeld om bijvoorbeeld de afstandsregel te handhaven en niet te veel mensen in een keer binnen te laten. Ook bij milieustraten stond zaterdag een lange rij. Uit voorzorg plaatsen organisaties schotten om afstand tussen klanten te creëren en ook sluiten sommige milieustraten eerder. Daarnaast roept Monique de Jong van ROVA, een afvalinzamelingsorganisatie, op om er geen uitje van te maken, en alleen te komen als het écht nodig is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Algemeen Dagblad, Het Parool

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden