null Beeld

Complimenten geven: zo doe je dat!

Wat zit je haar leuk, wat heb je een leuke trui aan, wat ben je toch mooi… Complimenten geven klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch doen we het niet vaak. Daarom is veertien jaar geleden op 1 maart de Nationale Complimentendag in het leven geroepen, om wat positivisme in het leven te bewerkstelligen. Geef jij die dag ook iemand een compliment?

Wat is het nut van een compliment?

Veel dingen worden als vanzelfsprekend gezien. Door iemand een compliment te geven, voelt iemand zich gezien. Het is een blijk van waardering voor wat iemand doet. Bovendien is het goed om ook eens stil te staan bij de positieve dingen, aangezien het vaak de negatieve dingen zijn die we onthouden.

Hoe geef je een compliment?

Zorg er wel dat je complimentje oprecht en persoonlijk is. Ook moet je vervolgens niet aankomen met een verzoek, want dat wordt mensen als manipulatie opgevat. Ze geloven je dan niet meer als je ze een complimentje geeft.

Hieronder een paar tips om het geven van een compliment tot een succes te maken:

1. Praat of schrijf altijd in de ik-vorm om het compliment zo persoonlijk mogelijk te maken.

2. Geef iemand een persoonlijk compliment, dus niet aan een groep.

3. Geef een zo concreet mogelijk compliment. Zeg dus niet: ‘Ik vind je zo leuk’, maar ‘Ik vind je zo leuk omdat… je me altijd aan het lachen maakt.'

4. Geef een compliment op een manier waarbij je je prettig voelt. Is dat niet recht in iemand zijn gezicht, dan kun je ook altijd een sms, whatsapp of een kaartje sturen.

‘De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’

William James (Amerikaanse psycholoog 1842 – 1910)

En hoe ontvang je zelf een compliment?

Al je een complimentje krijgt, is het ook zaak om die op de juiste manier te ontvangen. Het voelt misschien ijdel of arrogant om een compliment aan te nemen, maar zie het vooral als een positieve mening die iemand over je heeft. Maak daarom oogcontact, lach en bedank de persoon voor het compliment. Door je te verontschuldigen met uitspraken als ‘Joh, dat is toch gewoon’ haal je een goedbedoeld compliment onderuit.

Vandaag mag het dan wel Nationale Complimentendag zijn, de wereld zou toch een stuk mooier zijn als we elkaar dagelijks een complimentje geven?

Bron | Nationalecomplimentendag.nl

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden