null Beeld

Compliment gekregen? Zó neem je het aan!

Een tegencompliment geven, onszelf klein maken, zelfs achterdochtig worden. Het lijkt soms wel alsof we het eerder ongemakkelijk dan prettig vinden om een complimentje te krijgen, met een hoop gestuntel tot gevolg. Dat kan natuurlijk niet op deze Complimentendag. De hoogste tijd voor een spoedcursus complimenten aannemen zoals het hoort.

Complimenten geven is voor veel mensen - vooral mannen, lijkt het wel - al een hele opgave. Maar ze kríjgen kan ook ongemakkelijk zijn. "Dat komt doordat we niet gewend zijn ze te krijgen," vertelt Linda van der Wal in het AD. Volgens Van der Wal, die lezingen geeft over 'de kracht van het compliment', is er 'een schrijnend gebrek aan waardering'. "Hoe vaak staan we stil bij wat we waarderen in de mensen om ons heen? Het is de vloek van de vanzelfsprekendheid."

En als we dan eindelijk eens te horen krijgen dat we iets goed doen, hebben we in al onze bescheidenheid snel de neiging om ons gedrag te bagatelliseren. 'Ach, dat was geen moeite, dat is toch normaal.' Of, erger nog, onszelf kleiner maken. 'Afgevallen, ík? Welnee, ik ben juist twee kilo aangekomen!'

Zo reageer je op een compliment

Maar hoe kunnen we dan wél het beste reageren? Heel simpel, aldus Frank van Marwijk, co-auteur van Het groot complimentenboek, in AD. "In bijna alle gevallen moet je de ander gewoon oprecht bedanken. Je kijkt hem of haar met een glimlach aan en laat blijken dat je de lof waardeert. Eventueel kun je er nog aan toevoegen: 'Wat leuk dat je dat zegt.'"

Niet doen: afzwakken

Wat we in elk geval níet moeten doen, is datgene waarvoor we een complimentje hebben gekregen, afzwakken. Van Marwijk: "Zeg dus niet: 'Ik heb gewoon geluk gehad' of 'dat valt wel mee'. Zo haal je het complimentje van de ander eigenlijk onderuit, terwijl hij of zij het net heel goed bedoelde." Hetzelfde geldt als je een compliment krijgt voor een broek die al vijf jaar oud is. Dat doet niks af aan het compliment. Bovendien: het interesseert de complimentgever helemaal niet hoe lang jij bepaalde kleding al hebt. "Het is hem of haar gewoon opgevallen dat het jou erg goed staat."

Geen tegencompliment geven

Ook niet doen: een tegencompliment geven, zoals 'Jij ziet er ook goed uit', of 'Ik vond die presentatie van jou ook zó goed'. Daarmee geef je volgens de auteur aan dat je liever niet wilt horen dat iemand je ergens goed in vindt. "Het ontkracht of diskwalificeert de waarderingen die mensen ons geven en het nodigt de ander weinig uit om zich opnieuw lovend over je prestaties uit te laten. Als iemand je een cadeautje geeft, geef je dat toch ook niet terug?" Volgens de complimentenexpert nemen mensen je tegencompliment dan ook minder serieus.

Uit den boze: achterdochtig worden

Helemaal uit den boze: complimenten doodanalyseren of achterdochtig worden. Waarom zegt iemand dit, wil hij iets van me of zo? Van Marwijk: "De meeste complimenten worden juist zonder bijbedoeling gegeven. Laat je achterdocht varen en ga ervan uit dat de ander het meent."

Compliment van de baas? Vraag gerust om uitleg

Overigens kun je bij sommige complimenten die je op je werkt krijgt, wél gerust om uitleg vragen, adviseert de complimentenexpert. Als je bijvoorbeeld gecomplimenteerd wordt voor je prestaties, is het wel handig om te weten wát je leidinggevende precies zo op prijs heeft gesteld, waartoe je inzet heeft geleid of wat dit mogelijk betekent voor de toekomst. "Maar zo'n analyse is dus zeker niet altijd van toepassing. Als je als bruid te horen krijgt dat je er prachtig uitziet, vraag je ook niet waarom. Dan geniet je gewoon van de positieve aandacht."

Ook goed om te weten

Waarom je vaker 'dank je wel' moet zeggen

Waarom vriendelijk zijn goed voor je is

Zo bouw je aan zelfvertrouwen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden