null Beeld

Columnist maakt korte metten met tegenstrijdige adviezen aan vrouwen

YouTuber en influencer Jamie Li (31) kreeg vorige week een hoop negatieve reacties op haar boek waarin ze uitlegt waarom je als vrouw 'zin moet maken' voor seks. HP/De Tijd-columnist Meredith Greer komt ook met een reactie.

Volgens Jamie zitten mannen ‘altijd in kamp konijn’, zo schrijft ze in de gewraakte passage uit hoofdstuk 4, the sexy chapter, in haar boek Sexy but tired, but sexy. Oftewel: mannen hebben eigenlijk altijd zin. Maar hoe ga je daar als vrouw mee om?

Geen zin in seks? Maak maar zin...

Heb je als vrouw geen zin vanwege lichamelijke klachten, dan zit er volgens haar niets anders op dan hem af te wijzen. Maar in alle andere gevallen adviseert ze haar lezers toch zin in seks te maken. De reden: mannen 'moeten nou eenmaal hun zaad kwijt'. Als dat eenmaal is gebeurd, dan heb je volgens Jamie ‘direct weer de man terug voor wie je hebt getekend’.

De passage zorgde op social media voor veel reacties. Het begon met een retweet van BNN-presentator Tim Hofman, die een enorme hoeveelheid volgers heeft op sociale media.

Bestseller-top 60

Jamie Li vlogt over haar dagelijks leven en heeft 40.000 volgers. Ook is ze een zogeheten influencer, oftewel ze bespreekt of toont producten op haar socialemediakanalen waarvoor ze wordt betaald. Ze bracht een maand geleden een lifestylegids uit die goed verkoopt. Het boek staat op nummer 5 in de bestseller-top 60 (non-fictie), een vierde druk komt eraan.

'Orakel op naaldhakken'

Haar advies overs seks wordt volop besproken in de media. Zo schreef AD-columnist Nynke de Jong: "Het boek van Jamie wordt gekocht door tienermeisjes die wél denken dat Jamie een orakel op naaldhakken is. En die lezen vervolgens doodleuk dat je maar zin moet maken, omdat mannen hun zaad kwijt moeten."

"Wees een echte vrouw"

Schrijver Meredith Greer reageerde afgelopen zaterdag op het boek van Jamie in haar column op de website van tijdschrift HP/De Tijd. Ze maakte een lijstje waarin staat welke (ongevraagde) adviezen je als vrouw allemaal krijgt.

"Wees een échte vrouw," schrijft Greer. "Wees niet zoals alle andere vrouwen. Wees eigenlijk überhaupt geen vrouw, vrouwen zijn oud en niemand zit te wachten op zo’n zuur oud wijf in de menopauze. Wees geen vrouw, maar een meisje. Wees een beetje classy, maar niet te high maintenance. Wees one of the guys."

Té dik, té dun, té groot, té klein...

Ze vervolgt: "Je lichaam is te lang, te kort, te dik, te breed, te klein, te gespierd, te behaard, te bleek, te donker en je hebt een sixpack nodig #fitgirl; ik bedoel jezus doe even iets aan die blubberbuik maar herinner je wel dat échte vrouwen curves hebben. (…) Doe iets aan je cellulite. Doe iets aan die platte kont. Die iets aan die bovenlip. Doe iets aan je poriën, gadverdamme, ik kan gewoon zien dat je poriën hebt. Waarom?"

Oftewel, alle adviezen zijn tegenstrijdig, waardoor het lijkt alsof je het als vrouw nooit goed doet.

Lees hier de hele column van Meredith Greer.

'Het is girltalk'

Jamie Li zelf heeft inmiddels ook gereageerd op alle kritiek. "Het is girltalk. Ik gebruik een toon die ik ook aansla tegen mijn vriendinnen," vertelde ze dit weekend aan de Amsterdamse krant Het Parool. Volgens Jamie moet het allemaal niet zo letterlijk worden opgevat. "Volgens mij heeft geen journalist of opiniemaker het boek helemaal gelezen. Als je dat zou doen, zou je weten dat het een grappige, grove schrijfstijl bevat. En er staan ook genoeg disclaimers in." Ze geeft het geven van kledingadvies als voorbeeld. Daar schrijft ze bij: ‘Wie ben ik om te vertellen wat je aan moet?’

'Feministisch vergrootglas'

Jamie laat weten dat ze kan lachen om alle commotie, maar dat ze zich ergert aan aannames. "Mijn volgers zijn vooral 25-plussers. Daarnaast heb ik me meerdere keren afgevraagd: ligt er ook zo’n feministisch vergrootglas op de teksten van een rapper als Lil’ Kleine?"

De website upcoming.nl adviseert 'alle meisjes en vrouwen van Nederland zich niets aan te trekken' van het boek van Jamie Li dat zij bestempelen als 'toxisch'.

null Beeld -
Beeld -

Jamie Li, Sexy but Tired, but sexy. Foto | Spectrum

Bronnen | lindanieuws.nl, hpdetijd.nl, parool.nl, upcoming.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden