null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Cholesterolverlagers werken niet bij helft van de patiënten

Cholesterol verlagende medicijnen hebben vaak geen nut. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Universiteit van Nottingham. Het gaat om zogeheten statines, die worden voorgeschreven aan patiënten met een hoog cholesterol of een hoge bloeddruk.

Bij meer dan de helft van de patiënten die het medicijn kregen voorgeschreven, had het middel geen effect. Dit heeft volgens de onderzoekers tot gevolg, dat deze patiëntengroep een groter risico loopt op hart- en vaatziekten.

Grootschalig onderzoek

De wetenschappers bestudeerden de gegevens van ruimt 165 duizend Britse patiënten, die het middel tussen 1990 en 2016 kregen voorgeschreven. De onderzoekers hadden inzicht in de cholesterolwaarden van de patiënten vóór ze aan het middel begonnen en in de waarden één jaar nadat ze met het middel waren gestart. De grens voor voldoende werking van de statines stelden de onderzoekers op een verlaging van ten minste 40 procent van het cholesterolgehalte. Ongeveer 50 procent van de patiënten haalde die verlaging niet.

Alarmerend

In de daaropvolgende jaren keken de onderzoekers naar de hoeveelheid hart- en vaataandoeningen die bij deze groep optrad. Hieruit bleek dat de kans op een hart- en vaataandoening bij de groep bij wie de statines niet aansloegen, duidelijk groter was. “Deze uitkomst is alarmerend,” schrijven de artsen Márcio Bittencourt en Fernando Cesena in hun commentaar. “De arts moet beter in de gaten houden of de voorgeschreven medicatie wel voldoende werkt en de patiënt moet ervan doordrongen zijn dat hij of zij zijn pillen wel trouw slikt om het risico op hart- en vaatziekten te voorkomen.”

Bron| Heart

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden