null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Chocola gaat waarschijnlijk duurder worden, en dit is waarom

In kranten en online lezen we verontrustende berichten dat door klimaatverandering geen cacaoboon meer kan worden verbouwd. Het gaat over een periode van dertig jaar. Dat duurt nog even, maar toch: geen cacaobonen is geen chocola.

Wereldwijd loopt de cacaoteelt wel een klein deukje op, maar of er helemaal geen chocola te verkrijgen is? NU.nl deed onderzoek.

Klimaatverandering

Dat klimaatverandering gevolgen heeft voor de cacaoteelt, is een feit. Niet alleen gaat de temperatuur omhoog, ook de vochthuishouding van tropische gebieden - waar de cacaobomen zich op hun best voelen - veranderen. Er gaat namelijk minder neerslag vallen. Door de stijging van de temperatuur verdampt vocht uit de bodem en uit de planten. Cacaobomen hebben een hoge luchtvochtigheid nodig en vooral de plantages in West-Afrika lopen gevaar.

Snoepfabrikant Mars

Gelukkig wordt niet alleen in West-Afrika cacao verbouwd. Er wordt van alles aan gedaan om door middel van genetische aanpassingen cacaobomen te maken die de nieuwe klimaatomstandigheden kunnen overleven. Zo is snoepfabrikant Mars samen met de universiteit van Californië bezig om cacaobomen te ontwikkelen die beter tegen droogte kunnen.

Daarnaast adviseren onderzoekers om andere regenwoudbomen te planten. Op deze manier kunnen cacaoplantages in de schaduw liggen. Deze traditionele methode wordt al eeuwen toegepast in Brazilië. De cacaoproductie wordt daar op een klimaatvriendelijke manier verdubbeld.

Lees ook: Dol op chocola? Dít alternatieve dalgona-drankje verovert het internet

Chocola iets duurder

De problemen in de cacaoteelt in West-Afrika zorgen er niet voor dat cacaoplantages ergens anders gevaar lopen. In landen zoals Indonesië en Maleisië blijft de teelt gewoon mogelijk. Andere landen, zoals Australië, worden door klimaatverandering juist in toenemende mate geschikt.

Conclusie: er komt minder cacao uit Ghana en Ivoorkust, maar er wordt gelukkig genoeg verbouwd om dat op te vangen. Chocola wordt waarschijnlijk wél iets duurder omdat er moet worden gezocht naar aanpassingen. Van risico op uitsterven van chocola is gelukkig geen sprake.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com, NU.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden