null Beeld

Chipszakken of snoeptomaatjes: zó eet je puber gezond

Een puber in huis kan af en toe best pittig zijn! Ze willen lekker lang uitslapen, zelf bepalen hoe laat ze thuiskomen èn wat ze eten en drinken. Ook (of júist) als dat producten betreft die niet altijd even gezond zijn. Hoe kun je als ouder (een beetje) invloed houden op hun eetgedrag?

Eerst een geruststelling: dat je kind steeds zelfstandiger wordt, betekent niet dat je er als ouder niet meer toe doet of geen invloed hebt. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren vindt dat hun ouders een belangrijke rol spelen in het sturen van hun eetgedrag. Het voorbeeld dat jij stelt wordt misschien op dat moment niet gevolgd, maar vaak zie je dat een kind later weer terug gaat naar de basis die in de jeugd is gelegd, aldus de experts van het Voedingscentrum. Zij stelden de onderstaande tips en adviezen samen:

Goede voorbeeld geven

Wat je kunt doen? Begin met zelf het goede voorbeeld (blijven) geven. Daarmee leer je ze gezonde basisgewoonten aan die hun hele leven belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Blijf zoveel mogelijk gezonde maaltijden serveren, ook als leefritmes uit elkaar lopen.
  • Zorg dat er altijd gezonde tussendoortjes zijn, zoals fruit en groente.
  • Probeer zo veel mogelijk aan tafel te eten met het gezin. Neem bijvoorbeeld de tijd om te ontbijten.
  • Houd zelf maat met snoepen en snacken.

Praten met je puber

Natuurlijk is niet elke puber hetzelfde. Een groot gedeelte vindt gezond eten juist erg belangrijk en probeert dit ook te doen. Is jouw puber dol op snacks? Twijfel je of hij zijn boterhammen wel opeet op school? Of vind je wel eens lege chipszakken of flessen frisdrank op zijn kamer? Er bestaan helaas geen wondertips die op elke tiener van toepassing zijn in elke situatie, maar je hebt meer invloed dan je denkt.

Blijf praten, zeggen veel kinderpsychologen. Maar praten met een puber die daar misschien niet altijd zin in heeft, is lastig. Gebruik deze tips van kinderpsycholoog Tischa Neve:

  • LuisterEr is een grotere kans dat jouw boodschap overkomt en dat je kind naar jou luistert, als je zelf eerst de tijd neemt om naar je zoon of dochter te luisteren.
  • Geef niet altijd meteen je meningProbeer niet meteen je (ongezouten) mening te geven of direct advies te geven wat je kind moet doen, dan is de kans namelijk groter dat hij of zij meer aan je vertelt en deelt.
  • Zorg voor een positieve draaiHoud het positief, daarmee bereik je meestal meer samenwerking. Bijvoorbeeld door niet te zeggen ‘Als je steeds liegt, dan geloof ik je nooit meer,’ maar zo: ‘Als je eerlijk zegt wat er speelt, dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing.’

Afspraken maken

Wil je dat je kind zijn/haar eetgedrag aanpast? Bijvoorbeeld dat hij of zij minder snoept? Geef je zoon of dochter dan inspraak en laat hem meepraten. Regels opleggen werkt meestal averechts. De kunst is dus om in overleg afspraken te maken en samen te bespreken hoe het lukt om deze te laten slagen. Is minder snoepen bijvoorbeeld de afspraak? Stel dan eerst samen vast wat ‘te veel snoep’ is. En maak een concreet plan in het geval dat hij of zij toch in de verleiding komt om flink te snoepen. Een evaluatie-moment inplannen kan helpen. Kijk bijvoorbeeld na 3 maanden of de afspraak werkt en stel eventueel bij.

Bron: Voedingscentrum

Beeld: iStock

Lees ook

Mooie foto’s: Prinses Beatrix en haar 8 kleinkinderen!

Snurker in huis? Zet deze plant op het nachtkastje!

Zien: dit was de mooiste outfit van Máxima in 2017

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden