null Beeld

Checkgesprek en reserveren: dít kun je verwachten van een horecabezoek in coronatijd

Na elf weken verplicht gesloten te zijn geweest, mogen restaurants en cafés vandaag hun deuren éindelijk weer openen. Maar daar horen natuurlijk nog wél de nodige regels bij, om verspreiding van het coronavirus bij een horecabezoek, te voorkomen.

Afstand houden, reserveren en een verplicht ‘checkgesprek’: even wat drinken op een terras of lekker uit eten ziet er voorlopig wat anders uit. We zochten voor je uit wat je kunt verwachten van een horecabezoek in coronatijd.

Reserveren

Zomaar een restaurant binnenlopen om een hapje te eten is er voorlopig helaas nog even niet bij, want reserveren is verplicht. Er mogen maximaal dertig mensen binnen in een café of restaurant zitten, dus is het belangrijk dat de eigenaar weet hoeveel mensen er verwacht worden. Buiten op het terras geldt dat niet; een reservering is daar niet nodig en er is ook geen maximum aan het aantal personen dat er mag zitten. Tóch kiezen sommige eigenaren er voor om wel met boekingen te werken, dus is het slim om dat even te checken.

Lees ook: Let op: dít zijn vanaf 1 juni de regels als het gaat om autorijden

Checkgesprek

Voordat je aan je tafeltje neerploft moet je vervolgens ook nog wat vragen beantwoorden over je gezondheid én de personen met wie je bent. Dat is het zogenaamde ‘checkgesprek’, waarbij mensen met symptomen geweigerd kunnen worden. Ook is het voor de medewerkers belangrijk om te weten wie jouw gezelschap is. Iedereen moet namelijk anderhalve meter afstand bewaren tot elkaar tijdens een horecabezoek, behalve mensen die bij elkaar in huis wonen óf tweetallen.

Afstand houden

Vervolgens moet je nog even je handen wassen of ontsmetten, en dan kun je plaatsnemen aan de tafel. De medewerkers zullen ook proberen om zo veel mogelijk afstand te houden, maar daar mag wel één uitzondering gemaakt worden: het opnemen van de bestelling, serveren van het eten en de drankjes en bij het afruimen. Dat lukt natuurlijk écht niet op anderhalve meter afstand. Zit jouw horecabezoek er op? Betaal dan contactloos, bijvoorbeeld met je pinpas of mobiele telefoon.

Alle regels op een rijtje:

  • Wil je binnen zitten? Dan is het altijd verplicht om te reserveren. Voor een plek op het terras verschilt dat per horecagelegenheid.
  • Was of ontsmet je handen bij binnenkomst in een restaurant of café.
  • Zorg dat je minimaal anderhalve meter afstand houdt tot anderen, behalve de mensen waarmee je een huishouden vormt. De KHN heeft met het RIVM afgesproken dat tweetallen die géén huishouden vormen, wel binnen anderhalve meter aan een tafeltje mogen zitten. Bij drie of meer personen is dat niet toegestaan.
  • Houd ook afstand tot horecamedewerkers als dat mogelijk is. Het zou kunnen dat bij het opnemen of uitserveren van je bestelling, een medewerker wél binnen die anderhalve meter moet komen.
  • Zoals al weken geldt, blijft ook nu de regel: blijf thuis met klachten. Moet je niezen, hoesten of heb je koorts? Dan ben je niet welkom in een hotel, restaurant of café – ook niet buiten op het terras. Medewerkers mogen je weigeren als je volgens hen wél coronasymptomen hebt.
  • Betaal zo veel mogelijk contactloos, bijvoorbeeld met je pinpas of mobiele telefoon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Koninklijke Horeca Nederland, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden