null Beeld MMP
Beeld MMP

Chantal Janzen waarschuwt vrouwen na verontrustende uitslag van uitstrijkje

Laat een uitstrijkje maken. Ook als je nog geen dertig bent. Dat wil Chantal Janzen alle vrouwen op het hart drukken, na een verontrustende uitslag die ze zelf kreeg. 

"Er zijn onrustige cellen gevonden", kreeg de presentatrice van haar gynaecoloog te horen. Gelukkig was ze er op tijd bij.

Laat een uitstrijkje doen

Chantal vertelt dat ze vaak van andere vrouwen hoort dat ze zich nooit laten controleren, omdat ze het maar onprettig vinden in de stoel van de gynaecoloog. "Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk."

Verkeerde uitslag

Ze omschrijft dat zo'n soms 'ijskoude eendenbek' en een 'gigantische wattenstok' niet bepaald leuk is. "Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan onder andere een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt."

Risico op baarmoederhalskanker

Als afwijkende cellen niet gecontroleerd of weggehaald worden, kunnen ze zich ontwikkelen tot bijvoorbeeld baarmoederhalskanker. Alle vrouwen tussen de dertig en zestig jaar, krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Maar je moet ook naar je eigen lijf luisteren. Twijfel je, ga dan naar je huisarts en/of gynaecoloog.

"Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als het om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’", voegt Chantal nog toe. "Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: check het af en toe daar beneden."

Bron | RIVM, Instagram Chantal Janzen

Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisMMP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden