null Beeld

Campagne #ikkijknietweg: kom in actie bij vermoeden kindermishandeling

Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik roept op om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling. De Taskforce doet deze oproep met de online campagne #ikkijknietweg in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling. Deze begint vandaag en loopt tot en met 20 november aanstaande.

'Een mishandeld kind heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk dus niet weg, maar kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling,' luidt de oproep.

Naast het doen van deze oproep presenteert de Taskforce vandaag ook een rapportage met daarin een advies om het aantal mishandelde kinderen (elk jaar 119.000) fors terug te dringen.

Signalen opmerken

Mishandelde kinderen die er zelf niet over durven praten, hebben mensen in hun omgeving nodig die signalen opmerken en hier melding van maken, zegt Eberhard van der Laan, naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Taskforce. "We weten uit cijfers dat helaas nog te veel mensen niets doen bij een vermoeden van kindermishandeling. Zo komt 45 procent van de Nederlanders bijvoorbeeld pas in actie als ze zeker weet dat er sprake is van kindermishandeling. En dat is erg jammer, want de meeste vermoedens blijken achteraf terecht," geeft Van der Laan aan.

Naast onzekerheid over het eigen gevoel zijn er nog andere drempels om niet in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld angst voor de consequenties om in te grijpen. "Het zijn allemaal begrijpelijke onzekerheden, maar ik roep iedereen op toch over die drempels heen te stappen. Kijk niet weg en kom in actie. Hiermee kun je de wereld van een mishandeld kind compleet veranderen. Voor advies of hulp kun je altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800 - 20 00. Daar krijg je een hulpverlener aan de telefoon die samen met je bekijkt welke stappen kunnen worden gezet en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem," aldus Van der Laan.

Campagne #ikkijknietweg

Maandag 14 november is de Week tegen Kindermishandeling van start gegaan. Ook is de online campagne #ikkijknietweg gestart met onder meer de première van een 360-graden-YouTube-film waarin twee scènes zich tegelijkertijd afspelen voor de kijker.

De redactie van Margriet.nl ervaart de video als schokkend. Mocht je de video willen bekijken, klik dan

.

Onder anderen Peter R. de Vries, Ruben Nicolai, Isa Hoes, Kim Feenstra, Danny Blind en een aantal fractievoorzitters hebben zich verbonden aan de onlinecampagne. Met de campagne beoogt de Taskforce alle omstanders, buren, ooms en tantes te bewegen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling.

Bron: OM

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden