null Beeld

Britse vrouw (99) overleefde oorlog, crash, kanker en nu óók coronavirus

In haar leven heeft de 99-jarige Britse oorlogsveteraan Joy Andrew al heel wat meegemaakt: de Tweede wereldoorlog, een moordaanslag in Duitsland, een vliegtuigcrash en borstkanker.

Aan dat lijstje kan ze nu ook het coronavirus toevoegen, want ook dit heeft ze overleefd.

Afscheid dochter

De verpleegkundigen van het verzorgingstehuis in het Britse York waar Joy Andrews woont, hadden het langzaamaan al opgegeven. Twee weken nadat ze het coronavirus had opgelopen, leek de laatste fase van het bewogen leven van Andrew aangebroken te zijn. Ze werd naar een speciale afdeling verplaatst, waarna de familie afscheid mocht komen nemen. “Ze kon niet meer goed praten, eten of drinken en haar zuurstoflevels schommelden”, vertelt dochter Michelle Andrew (57) aan Daily Mail. “Ik dacht dat het echt de laatste keer was dat ik haar zou zien; dat ik echt afscheid van haar kon nemen.”

Lees ook: Goed nieuws: nog maar weinig coronabesmettingen in verpleeghuizen

Coronavirus overleefd

"Maar zoals veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt, geeft ze niet snel op”, zegt haar dochter. De dagen en weken na het afscheid zagen de verpleegkundigen haar – tot hun grote verbazing – weer opknappen. Haar dochter denkt dat het die ‘wartime spirit’ is die haar geholpen heeft het coronavirus te verslaan. Het is nu twee maanden sinds haar coronabesmetting en Andrew is aan het aansterken.

Speelfilm

De 99-jarige Andrew heeft zó veel meegemaakt in haar leven dat het wel een speelfilm lijkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze voor het Britse leger en de luchtmacht in een communicatiecentrum. Later in de oorlog werd ze gestationeerd in Düsseldorf, waar ze bij een ouder echtpaar ging wonen. De dochter van het gezin zou een nazi geweest zijn, die een chauffeur tipte over de Joodse achtergrond van Andrew. Die chauffeur was zelf ook een nazi, en plande daarom een moordaanslag. Door een bewust auto-ongeluk probeerde hij haar om het leven te brengen, maar dit mislukte.

Vliegtuigcrash

Later in haar leven begon de Britse een carrière als stewardess. Tijdens haar werk overleefde ze toen een vliegtuigcrash in Libië. Alsof dat nóg niet genoeg was, kreeg ze in de jaren zeventig ook nog de diagnose borstkanker. Ook hiervan wist ze weer te genezen. Aan dit bijzondere lijstje kan ze nu dus ook toevoegen dat ze op 99-jarige leeftijd het coronavirus overleefd heeft.

Honderdste verjaardag

Joy Andrew lijdt aan dementie, waardoor ze zich volgens haar dochter helaas niet meer kan herinneren wat ze allemaal overwonnen heeft in haar leven. Op 22 november wordt ze 100 jaar oud, en kan ze volgens haar dochter een groot feest verwachten. Ze willen dan met familie en vrienden vieren dat ze ook déze keer weer hersteld is van een tegenslag.

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Daily Mail

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden