null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Britse artsen waarschuwen voor dit milde symptoom van het coronavirus

De belangrijkste symptomen van covid-19 kennen we nu wel. Maar Britse artsen waarschuwen nu voor een ander mild verschijnsel van het coronavirus.

Mild, maar serieus genoeg om binnen te blijven, menen de experts.

Verminderd reuk- en smaakvermogen

Merk je dat je reuk- en smaakvermogen vermindert? Ga dan uit voorzorg sowieso zeven dagen in thuisquarantaine, adviseren Britse kno-artsen in een gezamenlijk statement. Ze adviseren zorgmedewerkers om zich zo goed mogelijk te beschermen als iemand aangeeft dat 'ie een verminderd reuk- en/of smaakvermogen heeft. Het kan volgens hen het symptoom van een verkoudheid, allergie of neusbijholteontsteking zijn, maar ook van covid-19.

"We willen duidelijk maken dat dit een teken van besmetting met het coronavirus kan zijn, en dat mensen met een verminderd reuk- of smaakvermogen zichzelf moeten isoleren", vertelt Claire Hopkins, directeur van de British Rhinological Society, aan The New York Times. "Dit kan levens redden."

Lees ook

Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Zelfde symptoom in China

Dit advies is natuurlijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Volgens Hopkins zijn er in Groot-Brittannië twee medisch specialisten ernstig ziek geworden nadat ze contact hadden met mensen met een verminderd reuk- en smaakvermogen.

Sterker nog: in China, waar het coronavirus als eerst was, zijn kno-artsen "in grote getallen" overleden, zo meldt Hopkins. Ook kaart ze een studie uit Zuid-Korea aan, waaruit bleek dat van de tweeduizend positief op covid-19 geteste personen, dertig procent last had van reukverlies.

... én in Italië

Het verband tussen een verminderd reuk- en smaakvermogen en het coronavirus, is ook in Italië opgemerkt. "Bijna iedereen die in het ziekenhuis wordt opgenomen, heeft hetzelfde verhaal", vertelt Dr. Marco Metra, het Italiaanse hoofd van de cardiologie-afdeling van het ziekenhuis in Brecia.

Hetzelfde geldt volgens hem voor de partners van die patiënten, die alleen minder ernstige symptomen hebben. "De partners van veel van de patiënten hebben onlangs hun reuk- en smaakvermogen verloren, maar verder maken ze het goed. Dit kan erop wijzen dat ze wel degelijk besmet zijn met het coronavirus, maar ze het verspreiden met een milde vorm."

Lees ook

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.margriet.nl/lifestyle-nieuws/eten-bestellen-in-de-coronacrisis-5-punten-om-op-te-letten~ba395e88/" target="_blank">Eten bestellen in de coronacrisis? 5 punten om op te letten

En in Nederland dan?

Maar waarom staat een verminderd reuk- en smaakvermogen dan nog in het lijstje van belangrijkste symptomen van het coronavirus van het RIVM? "We weten dat het onderzoek naar uitval van reuk en smaak er is en we zijn aan het kijken hoe het er precies voor staat. We houden alle literatuur bij die daarover naar buiten komt, maar we moeten wel alles wegen voordat we het als advies overnemen", zo laat het RIVM weten aan RTL Nieuws.

Wel adviseert het RIVM om als je merkt dat je reuk en smaak verliest, het even te melden bij je huisarts. "Maar het staat nu niet in de richtlijnen van symptomen voor covid-19. We sluiten niet uit dat het in de toekomst verandert. Het moet eerst beoordeeld worden, want je kan niet elk onderzoek zomaar overnemen."

Nieuws vs wetenschap

Enfin: het nieuws haalt de wetenschap in. En vice versa: achter de gesloten deuren van laboratoria, wordt er natuurlijk hard gewerkt aan een medicijn tegen en vaccin voor het coronavirus. En op alle laatste ontwikkelingen, worden de richtlijnen van het RIVM aangepast. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, en het advies van Britse artsen ter harte nemen? Blijf dan zo veel mogelijk thuis, zeker ook als je dus met een verminderd reuk- en/of smaakvermogen kampt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ENT UK, The New York Times, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden