null Beeld

Brits onderzoek toont aan: tijd doorbrengen in je tuin is goed voor je gezondheid

Zeker nu we door de maatregelen zo veel mogelijk thuis zijn, heb je flink mazzel als je een eigen tuin hebt. Zo kun je op een veilige manier veel buiten zijn. Nu toont een grootschalig Brits onderzoek aan dat wie meer tijd in eigen tuin doorbrengt, er ook qua gezondheid aardig op vooruit gaat. 

Zo zou een eigen tuin niet alleen zorgen voor een betere gezondheid, maar ook psychische voordelen hebben.

De positieve effecten van een tuin op je gezondheid

Voor het onderzoek naar het effect van een eigen tuin op je gezondheid hebben wetenschappers van de Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society in Groot-Brittannië van 2009 tot 2016 onderzoek gedaan. De gegevens van bijna achtduizend mensen werden hierbij geanalyseerd, waaruit bleek dat een eigen tuin niet alleen zorgt voor een betere gezondheid; het ontspannende effect van een tuin bleek te zorgen voor een hoger psychisch welzijn. Al uit eerdere onderzoeken bleek dat veel groen een positief effect op je gezondheid heeft. Maar deze studie is de eerste die het effect van een eigen tuin hierin betrekt, in plaats van bijvoorbeeld openbare parken.

Groen is gezond

Hoe meer groen je in eigen tuin hebt, hoe meer het ontstrest en hoe meer het uitnodigt tot bewegen. Zo blijkt dat mensen met meer groen om zich heen ook minder vaak last hebben van angststoornissen. Uit Deens onderzoek bleek al eerder dat kinderen die met veel groen om zich heen opgroeiden tot wel 55 procent minder kans hebben om psychische problemen te ontwikkelen. Ligt je tuin aan het water? Dan heb je het helemaal goed voor elkaar. Want water in de buurt zou zelfs leiden tot een verkleinde kans op stemmingsstoornissen zoals depressies.

Lees ook: Dichtbij groen wonen helpt tegen dementie, Alzheimer, Parkinson en MS

Ontspannen

Al eerder bleek dat tuinieren verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, zoals extra lichaamsbeweging en meer vitamine D. Mocht je geen fan zijn van tuinieren en je de tuin vooral gebruiken om even lekker buiten te zijn of om in het zonnetje te liggen? Ook dan hebben we goed nieuws. Uit het onderzoek bleek namelijk dat ook mensen die de tuin voornamelijk gebruiken als plek om te ontspannen een betere gezondheid hadden dan mensen zonder tuin. Kun je dus voortaan zonder schuldgevoel in je luie tuinstoel blijven liggen, terwijl je werkt aan je gezondheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, News Medical, NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden