null Beeld

Boer zoekt vrouw – de nabespreking: over wc-potten en een wortelspreekwoord

Margriets Ilona Oerlemans is groot Boer zoekt vrouw-fan. Vandaag blikt zij terug op de laatste uitzending van het seizoen.

De laatste aflevering van het seizoen begon met laatste stuiptrekkingen van Sandra en Olke tijdens hun citytrip. Of nou ja, stuiptrekkingen… Ik geloof dat het officieel linedancing heet. Interessant om Olke op deze manier te zien bewegen. In hun ontdekkingsreis zat in elk geval geen enkele beweging meer, zo bleek eens temeer na Sandra's analyse met behulp van fictieve stukjes taart. Een belangrijk stukje van die taart is liefde en dat stukje heeft ze nou net niet. Geen feelings dus, concludeert Olke en met een hug gaan ze als vrienden uit elkaar.

Terug in Rotterdam, waar Yvon alle boeren ontvangt voor de reünie, blijkt dat het allemaal toch nog goed is gekomen voor Olke. Met de uit Zambia afkomstige Karen die destijds ook een brief had gestuurd. Een lieve, zachte vrouw die óók nog eens funny is. En vaak eten voor hem meeneemt, want ze werkt in een restaurant. Karens foto's worden met goedkeuring bekeken door de andere boeren. David (wie anders?) vindt het superleuk voor Olke. Heeft Cupido toch nog goed gemikt met de lasso, daar in Texas.

Dat Cupido bij Herman en Fleur z'n werk goed heeft gedaan, was natuurlijk allang duidelijk. Bij de reünie blijkt, zoals al was uitgelekt, dat de kapper inmiddels óók z'n werk heeft gedaan. Hipster Herman is in the house! 'Ja, dat krijg je als je er wat aan overhoudt,' reageert hij droog op Yvons verbaasde blik. Behalve Fleur heeft hij er ook een setje enthousiaste schoonouders aan overgehouden. Kersverse schoonpapa denkt dat Herman wel de jongen is die over vijftig jaar door Fleur met de rollator naar het bejaardentehuis wordt gereden. Tot die tijd wordt hun leven vast een aaneenschakeling van verliefde blikken en zelfgebakken taart eten. Ze kunnen, aldus Fleur, in elk geval niet meer zonder elkaar.

Na het laatste restje citytrip bleek al dat het met de liefde tussen David en Mara ook wel goed zit. Aan Yvon vertellen ze hoe het avontuur voor hen was. David zegt dat-ie een trein in is gegaan, een deur ook, waar hij nooit eerder was geweest. Ik mag aannemen dat datzelfde geldt voor het avontuur dat hem bij de kennismaking met Mara's vriendinnen te wachten stond. Je moet immers wel héél verliefd op iemand zijn om gehuld in badjas een wc-pottenrace te doen… Dan is, als Mara zijnde, een beetje snel je studie afronden en naar Roemenië gaan wel het mínste wat je kunt doen, bij wijze van liefdevolle tegenprestatie.

Liefdevol is het ook tussen Marc en Annekim. En dat ondanks de stroeve start waar Yvon nog even fijntjes op terugblikt. Als Marc vertelt dat-ie het best moeilijk had tijdens de logeerweek en echt even z'n plekje moest vinden, zegt Riks begripvol: 'Ik kreeg het soms even slim aan de wortel.' Die wil ik op een tegeltje!

Afijn, terug naar het stralende stel. Marc had nooit in zijn stoutste dromen durven hopen dat-ie Annekim zou ontmoeten. Annekim zelf voelde al tijdens de skypedate een enorme - daar was-ie nog één keer - klik. En het klikt dus nog steeds. Annekims ouders zijn blij dat Annekim 'een gelijke ziel heeft ontmoet die op deze leeftijd ook nog in een tent wil wonen'. Als het aan Marc en Annekim ligt, wordt het binnen afzienbare tijd wel behoorlijk wat drukker in die 'tent'. Marc wil over een jaar of vijf wel een kleine rond hebben lopen. Annekim droomt over een stuk land met wilde dieren, een mooi huis, man en kindjes. Iets zegt mij dat dat wel voor elkaar komt. Als ze maar wel op de voerconversie blijven letten.

En dan Riks. Hij vertelt hoe hij naar zichzelf heeft zitten kijken en concludeert 'dat het allemaal niet in de boeken van Handige Harry gaat'. Toch krijgt ook zíjn boek een happy end. De 'gelukkige' dame in kwestie heet Nicole en blijkt afgelopen zomer voor Riks te hebben gewerkt. Als de beste man gewoon op haar avances was ingegaan, had hij zich dus de hele martelgang kunnen besparen. Nu heeft hij na Marits vertrek de telefoon gepakt en Nicole gebeld, om vervolgens samen te proberen 'een romantisch element in de relatie te brengen'. Dat is kennelijk gelukt en op Yvons vraag wat Riks zo leuk aan Nicole vindt, is zijn eerste antwoord: 'Dat ze zo veel om mij geeft.' Ja, dat is natuurlijk ook een manier om een relatie te koesteren. Gelukkig (b)lijkt al snel dat Riks wel echt blij is, want als hij even verder praat, krijgt hij tranen in zijn ogen van geluk.

Met een honderd procent score en vijf boeren met veel meer zelfkennis eindigt het seizoen. Wij eindigen met een quote van Riks, die eigenlijk alles zegt over waarom we maar blíjven kijken. 'Verliefd zijn is best moeilijk. Je kijkt naar de televisie en denkt: wat ben ik soms toch een domme knuppel.'

null Beeld

Foto's | Linelle Deunk

Bekijk ook onderstaande video waarin Yvon Jaspers terugblikt op de uitzending.

Bekijk ook onderstaande video waarin Alberdien, Anke, Anne en Susanne terugblikken op hun deelname aan het programma.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden