null Beeld

‘Blokkeerfries’ is hét woord van het jaar 2018 geworden

De blokkeerfriezen hebben toch nog reden voor een klein feestje. De term 'blokkeerfries' is het Van Dale woord van 2018 geworden. Met ruim 55 procent van de stemmen liet de term andere nieuwe woordenboekwoorden zoals 'yogasnuiver' en 'mangomoment' ver achter zich.

De term 'yogasnuiver' kreeg 7,7 procent van de stemmen, 'mangomoment' was goed voor 4,7 procent. In totaal brachten 28.000 mensen hun stem uit.

Definitie blokkeerfries

In de Dikke Van Dale wordt ‘blokkeerfries’ gedefinieerd als ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’.

Andere potentiële winnaars

Het publiek kon de nieuwe woorden insturen waarna Van Dale een top-18 samenstelde. De andere vijftien potentiële winnaars waren: balanstrutje, bomcycloon, creditboy, drankhangen, hempathie, intimiteitscoördinator, kantlijnsporter, kwispellezen, plogging, practivisme, primarkpremie, rooftijdschrift, selfieshopper, testosterontweet en vliegschaamte.

België: 'moordstrookje' woord van het jaar

Vorig jaar werd 'appongeluk' uitgeroepen tot woord van het jaar, het jaar daarvoor was 'treitervlogger' de grote winnaar. In België werd de verkiezing ook gehouden, daar is met ruim twintig procent van de stemmen het woord 'moordstrookje' verkozen tot hét Woord van het Jaar 2018. Dat is een 'fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is'.

Nog even ter verduidelijking

En oh ja, een yogasnuiver is 'iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne'. Een 'mangomoment' is het 'geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten'. De metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte heel gelukkig is met de mango die de presentatrice voor haar meebrengt.

Bron | Volkskrant, vandale.nl

Foto | ANP

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden