null Beeld

Bloedbanken onderzoeken: hoeveel mensen zijn immuun voor coronavirus?

Nederlandse bloedbanken gaan met een bloedtest onderzoek doen naar hoeveel mensen momenteel immuun zijn voor het coronavirus. Met deze nieuwe test willen ze achterhalen hoeveel mensen het virus al gehad hebben, aan de hand van antistoffen die zij dan in hun bloed zouden hebben.

Zo weten wetenschappers hoe het coronavirus zich al verspreid heeft in Nederland, en hoe het staat met de groepsimmuniteit.

Afspiegeling

Elke dag komen er zo’n tweeduizend bloeddonoren naar de bloedbanken in Nederland. Volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin is dit een goede afspiegeling van de samenleving, door de manier waarop het coronavirus in de lucht verspreid wordt. Het is een geanonimiseerde test, en dus zullen mensen niet zelf te weten krijgen of ze immuun zijn voor het coronavirus of niet. Wel hebben bloeddonoren toestemming gegeven voor dergelijke wetenschappelijke testen.

Wekelijks testen

Deze week begin de bloedbank met het testen van de eerste monsters. Als dat goed gaat, beginnen ze over twee weken met het testen van zo’n tienduizend bloeddonoren per week. Het plan is om dit onderzoek daarna ongeveer elke week te herhalen om een beeld te krijgen van het groeiende aantal dat immuun is voor het coronavirus.

Lees ook: Groepsimmuniteit: waarom het góed is als mensen het coronavirus krijgen

Groepsimmuniteit

Hoe lang het duurt tot we groepsimmuniteit bereikt hebben, is nu nog moeilijk te voorspellen. Als er bij het eerste onderzoek al heel veel mensen antistoffen blijken te hebben, is het percentage van mensen die immuun zijn dus al hoger. Dan zou het dus kunnen dat we binnen korte tijd het doel behaald hebben. Maar het kan ook juist tegenvallen, als er nog weinig mensen antistoffen hebben.

RIVM

Tegen AD zegt Van Hasselt dat deze cijfers het RIVM helpen om te berekenen hoe lang het duurt voor groepsimmuniteit behaald wordt: “Als uit het eerste onderzoek blijkt dat 10 procent immuun is en drie weken later 25 procent, dan kunnen onderzoekers van het RIVM uitrekenen hoe lang het duurt voordat je bij de 60 procent zit. Die curve vlakt af omdat het virus steeds minder makkelijk een nieuw slachtoffer vindt, dat nog géén antistoffen heeft aangemaakt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden