null Beeld

Blindheid en afgestorven weefsel: fillers kunnen ernstige gevolgen hebben

Een spuitje hier, een spuitje daar: fillers in je gezicht zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar helemaal zonder risico zijn deze injecties niet, zeggen onderzoekers. Het inspuiten van fillers kan vervelende gevolgen hebben; van het afsterven van weefsel tot in het slechtste geval zelfs blindheid.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Aesthetic Surgery Journal.

Fillers

Fillers worden door plastische chirurgen gebruikt om rimpels op te vullen, of volume aan te brengen op plekken waar je dat niet hebt. Lipfillers zijn bijvoorbeeld heel populair, om vollere lippen te creëren. Meestal gebruiken chirurgen hierbij de stof hyaluronzuur. Dit is een stof die je huid opvult, verstevigt en water aantrekt om de huid soepel en stevig te houden. Fillers zijn meestal tijdelijk, en verdwijnen na zes tot twaalf maanden weer.

Ernstige gevolgen

Hoewel fillers in principe veilig zijn, kan het ernstige gevolgen hebben wanneer ze niet op de juiste manier ingespoten worden. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC kunnen complicaties ontstaan wanneer de stof per ongeluk in een bloedvat gespoten wordt. Het bloedvat raakt dan namelijk verstopt, waardoor het huidweefsel daar afsterft. In sommige, ernstige gevallen kan de oogzenuw zelfs afsterven, wat kan leiden tot blindheid.

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Mijn zoon gebruikt te veel botox’

Eén op 6600 injecties

De huidcomplicatie, waarbij een gedeelte van het huidweefsel afsterf, komt wereldwijd bij ongeveer één op de 6600 fillerinjecties voor. In Nederland worden jaarlijks zo’n 150.000 fillers ingespoten; dat betekent dat deze injectie bij zo’n 22 mensen vervelende gevolgen heeft. Gelukkig is er vaak wel een oplossing tegen het afsterven van huidweefsel, zeggen de onderzoekers. Wanneer een patiënt zich op tijd meldt, kunnen de fillers opgelost worden door een enzym in te spuiten in het bloedvat. Deze wordt zo weer doorgankelijk, waardoor de huid niet afsterft.

Blindheid

Volgend dermatoloog dr. Peter Velthuis is vooral de complicatie waarbij blindheid ontstaat erg alarmerend. “De oogcomplicatie komt wereldwijd waarschijnlijk bij 1 a 2 gevallen per dag voor,” vertelt hij op de website van het academische ziekenhuis in Rotterdam. Deze complicatie wordt volgens hem vooral vaak gezien in Azië, waar chirurgen de fillers op de neus spuiten om deze meer volume te geven. Dat is dichterbij het oog dan in veel Westerse landen gebeurt. Daardoor kan bij een blokkade in een bloedvat de oogzenuw eerder beschadigd raken en slechtziendheid of blindheid ontstaan. Door met een echoscopie te kijken waar de bloedvaten precies lopen zouden deze ernstige gevolgen van fillers volgens Velthuis voorkomen kunnen worden. Dit is echter nog geen standaard procedure; niet in Nederland maar ook wereldwijd niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Erasmus MC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden