null Beeld

Blijven of overstappen: past jouw huidige zorgverzekering nog wel bij je?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: we mogen we weer overstappen van zorgverzekeraar. Maar is dat verstandig? Of kun je beter je huidige verzekering laten doorlopen? Startpagina.nl verzamelde een aantal punten om op te letten als je wilt weten of je beter kunt blijven of overstappen.

Veel mensen sluiten eenmalig een zorgverzekering af, en laten deze vervolgens gewoon doorlopen. Zonder na te gaan of deze verzekering nog wel het voordeligst is, of nog wel aansluit bij hun zorgbehoeften. Onze levens veranderen continu, dus is het cruciaal om jezelf de vraag te stellen: past mijn verzekering nog wel bij mij, en hoe verstandig is overstappen van zorgverzekering?

Iedereen verzekerd

Iedereen die in Nederland woont is verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. Hiermee is iedereen in Nederland verzekerd van zorg uit het basispakket. Wat er vergoed wordt vanuit het basispakket is vastgelegd door de overheid. Het basispakket is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, net als het minimaal wettelijk vastgelegde Eigen Risico. Wat echter wél kan verschillen is de prijs die je betaalt voor dit basispakket. Sommige verzekeraars vragen aanzienlijk meer voor hun basisverzekering, dan andere aanbieders.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

En de prijs is niet het enige waarin ze kunnen verschillen. Ook op het gebied van service en kwaliteit (denk aan zorgbemiddeling of 24/7 klantenservice), keuzevrijheid (mag je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat?), vrijwillig eigen risico (de optie om te kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere maandpremie) en aanvullende pakketten, kunnen zorgverzekeraars zich van elkaar onderscheiden. Daarom is het de moeite waard goed te kijken naar wat elke verzekeraar precies aanbiedt, en voor welke prijs.

Lees ook: Zorgverzekering met restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis: dit zijn de verschillen

Overstappen van zorgverzekering?

Er zijn mensen die elk jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ben je tevreden over je huidige zorgverzekeraar, bijvoorbeeld vanwege de klantenservice, de handige app of het aanvullende pakket dat je hebt, dan is er misschien helemaal geen reden om van verzekeraar te switchen. Maar het kan interessant zijn om toch één keer per jaar je verzekering onder de loep te nemen. Gaat bijvoorbeeld je premie omhoog, of verandert er iets in je aanvullende pakket? Of is er simpelweg een verzekeraar die jou hetzelfde kan bieden, voor een lagere premie? Als dat zo is, kan het voordelig zijn om over te stappen. Heb je daar geen zin in, neem dan eens contact op met je huidige verzekeraar en bespreek met hen of er misschien een voordeliger pakket voor jou is.

Regionaal of landelijk actief

Tegenwoordig kan iedereen een polis afsluiten bij elke verzekeraar, ongeacht iemands woonplaats. Vroeger was dat echter anders, toen waren verzekeraars vaak maar in één regio of provincie actief. Zij hadden dan de beste afspraken met zorgverleners uit de regio. Veel mensen blijven van oudsher trouw aan de zorgverzekeraar uit hun regio. Inmiddels zijn de voordelen van een regionale verzekeraar grotendeels verdwenen. Alle zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners door heel Nederland. Zit je nog bij een regionale zorgverzekeraar? Dan is het interessant te kijken of een landelijke verzekeraar, of een aanbieder die uit een andere regio komt, niet toevallig een beter aanbod heeft.

Eigen zorgbehoeften nagaan

Uiteindelijk gaat het erom dat je een verzekering afsluit die het best past bij jouw zorgbehoeften. Hierbij gaat het uiteraard niet alleen om het laagste maandbedrag. Andere aspecten, zoals: prettige service, een handige app, specifieke aanvullende pakketten, bereikbaarheid, snelle communicatie en keuzevrijheid kunnen allemaal meewegen in de beslissing voor een bepaalde verzekeraar. Daarom is het belangrijk goed bij jezelf na te gaan wat voor jou het belangrijkste is, en wat je zorgbehoeften precies zijn. Want je gezondheid is misschien wel het belangrijkste wat je hebt!

Op zoek naar meer tips of hulp nodig met jouw zorgverzekering? Ga dan naar Startpagina.nl.

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden