null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Black Friday komt eraan, maar waar komt die term eigenlijk vandaan?

Houd vrijdag 29 november maar vrij, want dan is het weer Black Friday: een dag waarop iedere winkel extreme kortingen biedt als start van het kerstseizoen.

Maar waar komt die term 'Black Friday' eigenlijk vandaan?

Black Friday

Black Friday is een trend die – zoals zoveel dingen – is overgewaaid uit Amerika. De Amerikanen vieren Black Friday na Thanksgiving als de start van het kerstseizoen, waarin natuurlijk cadeaus moeten worden ingekocht. Maar waar we nu doorgaans blij worden van korting, werd vroeger niet iedereen altijd blij van de naam Black Friday.

Marktcrash

De term 'Black Friday' werd voor het eerst in 1869 gebruikt en had niets met kerstinkopen te maken. Het was namelijk de dag waarop de Amerikaanse goudprijzen kelderden en er een marktcrash volgde. De bewoording werd vervolgens zo’n negentig jaar later weer hergebruikt, door het politiebureau in Philadelphia. Zij gaven de naam Black Friday aan de vrijdag na Thanksgiving omdat het kerstinkoopseizoen dan officieel geopend werd, en de straten 'zwart' zagen van enthousiaste shoppers - die moeilijk in het gareel te houden waren.

Lees ook:

Deze ongewenste kerstcadeaus worden het vaakst doorverkocht

Big Friday

De term bleef hangen en meer en meer mensen begonnen naar deze dag te refereren als Black Friday. Het zal je niet verbazen dat de winkeliers niet zo blij waren met deze negatieve benaming van de dag die voor hen juist dikke winst betekende. Er werd eerst een pr-bureau ingeschakeld om de term te veranderen naar 'Big Friday', maar dit bleef helaas niet hangen. Daarom besloten ze maar een positieve draai te geven aan Black Friday door die dag hele hoge kortingen te geven.

Op de vuist

Black Friday mag dan nu niet meer als iets negatiefs worden gezien, er hangt toch een donkere wolk boven de dag. Hoewel het in Nederland wel meevalt, betekenen de hoge kortingen in Amerika dat mensen regelmatig met elkaar op de vuist gaan om die felbegeerde laatste televisie voor een prikkie in handen te krijgen. Gelukkig kunnen we altijd nog online winkelen.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

null Beeld

Doe jij liever je kerstinkopen vóórdat de Black Friday-gekte begint? Kom dan naar Margriet Winterfair en doe inkopen bij de meer dan driehonderd kraampjes. Heb je nog geen kaarten? Profiteer (nu het nog kan) van €4 korting en bestel ze direct voor maar € 16,50 i.p.v. € 20,50!

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden