null Beeld

Bizar: vrouw moet vliegtuig verlaten vanwege luchtige outfit

Toen de 21-jarige Emily O’Connor onlangs naar Tenerife vloog, zag ze er geen kwaad in om in een luchtige outfit op het vliegveld van het Engelse Birmingham te verschijnen. Ze zou immers naar een zonnige en warme eindbestemming vliegen.

Tot haar grote verbazing werd haar outfit als ‘ongepast’ bestempeld. Ze kreeg de keuze: óf zich omkleden óf het vliegtuig uit.

Geen problemen

Emily droeg die dag een oranje broek die hoog in de taille sluit en een zwart kort topje. Ze passeerde zonder problemen de douane en liep met haar koffer naar de gate waar het vliegtuig zou vertrekken. Ze begroette het cabinepersoneel, wilde naar haar plek lopen. En toen ging het mis.

Kledingcode

“Ik had net een paar stappen in het vliegtuig gezet toen iemand van het personeel me aansprak,” vertelt de Britse aan de krant The Independent. In no time stonden ze met vier man om haar heen. “Ze zeiden: ‘Neem ons niet kwalijk, maar u bent niet op de juiste manier gekleed. U voldoet niet aan onze kledingcode.’”

Ongeschikte kleding

Emily kreeg vervolgens een boekje in haar handen gedrukt waarin op pagina 113 stond: ‘Klanten die ongeschikte kledij dragen – inclusief kleren voorzien van aanstootgevende uitspraken of afbeeldingen – mogen niet meereizen, tenzij de kleding wordt vervangen.’

‘Waar is je koffer?’

Emily stond helemaal perplex en vroeg aan haar medepassagiers of ze iemand beledigde met haar outfit. Toen niemand reageerde, greep het personeel in. Emily moest het vliegtuig verlaten. “Oké, waar is je koffer?” vroeg een cabinemedewerker.

Overstuur

Vervolgens werd er in het vliegtuig omgeroepen dat iemand wordt verwijderd als de kleding als ‘ongepast’ wordt beschouwd. Emily voelde zich aangevallen, raakte overstuur en begon te trillen. “Er was een man aan boord met een korte broek en een tanktop aan. Bij hem zag je nog veel meer dan bij mij.”

‘Seksistisch’

Omdat ze geen zin had haar vakantie te laten verpesten, besloot Emily uiteindelijk een vest aan te trekken. Daardoor mocht ze alsnog mee met de vlucht. Op de terugvlucht, een week later, droeg ze expres dezelfde outfit. Toen vond niemand het erg. “Het voelde echt seksistisch,” legt ze uit.

Verklaring vliegmaatschappij

Nadat Emily over het voorval had getwitterd, kreeg ze enorm veel steun. Later reageerde ook nog een woordvoerder van de betreffende vliegmaatschappij Thomas Cook. “Het spijt ons dat we deze passagier boos hebben gemaakt. Het is duidelijk dat we dit beter hadden kunnen aanpakken. Onze bemanning heeft de moeilijke taak om telkens te beoordelen of iets door de beugel kan of niet. Daarbij slaan ze soms de plank mis.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent

Foto | iStock, Twitter

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden