null Beeld

Biologen staan voor raadsel: ‘grote zwermen kevers’ duiken op in Oost-Nederland

De ene insectenplaag is nog maar nét voorbij of de volgende staat alweer voor de deur. In een maand tijd zijn er namelijk maar liefst 200 waarnemingen van kevers gemeld door mensen in heel Nederland, iets wat nog niet eerder is voorgekomen.

Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit noemt de ontwikkeling dan ook ‘opmerkelijk’. “Wij kennen dit probleem nog helemaal niet. We staan voor een raadsel,” zo vertelt hij aan het AD.

Vooral oosten van het land

De enorme zwermen met mestkevers duiken vooral in plaatsen als Deventer, Zutphen, Lochem en Apeldoorn op. Het gaat volgens Van Vliet om de ‘Aphodius Contaminatus’, waar geen Nederlandse naam van is. “Waarom de meeste meldingen in het oosten van het land zijn, dat weten we niet. Misschien omdat mensen elders in het land de kevers nog niet hebben gezien of hebben herkend.”

Lees ook: bah: tropische reuzenteek opnieuw in Nederland gespot

Bijzonder

De bioloog, die zelf tussen Wageningen en Ede een zwerm tegen het lijf fietste, noemt de grote aantallen kevers opmerkelijk. “Niet eerder zagen we deze mestkevertjes op zo’n grote schaal. Zelfs vanuit België zijn er enkele meldingen gedaan”, zegt hij. “En veel mensen weten niet dat zij kunnen vliegen, maar dat is dus wel zo.”

Weersomstandigheden

Volgens Van Vliet is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de weersomstandigheden een grote rol spelen in de plotselinge toename van de mestkevers. “Vooral de droogte en hitte van afgelopen zomers" verklaart hij. De diertjes zijn gek op paardenmest, wat betekent dat vooral maneges en boerderijen een keverplaag kunnen verwachten. “We weten verder niet veel van de leefwijze van dit beest. Wat we wel weten is dat zij ook van gras kunnen leven en momenteel op zoek zijn naar plekken om eitjes te leggen.”

“Geen overlast”

Hoewel zo’n zwerm mestkevers natuurlijk allesbehalve prettig is, zorgen ze verder niet voor overlast. Volgens Van Vliet is er dan ook geen sprake van ‘de volgende eikenprocessierups’. “Nee, want de kevertjes doen verder niks. Ze bijten niet, steken niet, hebben geen brandharen, dus ze veroorzaken geen overlast.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock, Twitter

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden