null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Binnenkort weer naar een concert? Vanaf deze datum gaan proefevenementen met publiek van start

Kijk jij er ook al maanden naar uit om weer naar een concert of een theatervoorstelling te kunnen gaan? Hoewel we op dit moment nog volop in de lockdown zitten inclusief een avondklok, wordt er al hoopvol gekeken naar hoe het straks na 9 februari zal gaan. En daarvoor is de eerste datum al geprikt: vanaf 15 februari wordt er door middel van proefevenementen met publiek getest of we straks weer veilig naar een event kunnen.

Heb je binnenkort naast je toegangsbewijs ook een negatieve coronatest nodig om een concert te bezoeken?

Proefevenementen met publiek

In Duitsland en Spanje werden al eerder met proefevenementen met publiek geëxperimenteerd, waaruit bleek dat de ruim duizend bezoekers geen coronabesmettingen opliepen. Ook organisatie Fieldlab Evenementen gaat zich er hier in Nederland vanaf 15 februari aan wagen. Dan zullen in Utrecht de eerste proefevenementen met publiek van start gaan. Hiermee willen ze een beter beeld krijgen van de besmettingsrisico’s tijdens evenementen. Het onderzoek bedraagt acht proefevenementen met publiek. Onder andere Logistics Community Brabant en RadboudUMC in Nijmegen bekijken het gedrag van de bezoekers en hun contactmomenten.

Een kaartje én een negatieve test

De deelnemers van het onderzoek moet binnen maximaal 48 uur voor de proefevenementen een PCR-test doen en een negatieve uitslag kunnen laten zien. Vijf dagen na het evenement volgt een tweede PCR-test, om te kijken of mensen besmet zijn geraakt. Met dit onderzoek moet duidelijk worden hoe en of we op een veilige en verantwoorde manier grote evenementen kunnen laten plaatsvinden in tijden van corona.

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Eerste evenement

Het eerste proefevent is op 15 februari in het Beatrix Theater in Utrecht. Vanaf 12.00 uur vindt hier een zakelijk congres plaats met de naam Back to Live. Bij het zakelijke congres mogen 500 bezoekers aanwezig zijn. Deze worden door Fieldlab opgesplitst in drie groepen: een van 250, een van 200 en een groep van 50 mensen.

Cabaretvoorstelling van Guido Weijers

Daarna is het de beurt aan cabaretier Guido Weijers. Hij treedt op zaterdag 20 februari om 15.00 uur op in het Beatrix Theater in Utrecht. Hier zal hij 'een masterclass in geluk' geven. Ook hier maakt Fieldlab drie groepen van 250, 200 en 50 bezoekers. Mocht je hier bij willen zijn, dan kun je hier nog kaartjes bestellen.

Voetbalwedstrijden

Als laatst doet Fieldlab onderzoek naar publiek bij voetbalwedstrijden. Op zondag 21 februari om 12.15 uur wordt in het Goffert Stadion in Nijmegen de wedstrijd N.E.C. tegen De Graafschap gespeeld met publiek. Hiervoor zijn 1500 seizoenkaarthouders door N.E.C. uitgenodigd. Fieldlab maakt hier zes bubbels van 250 supporters.

Op zondag 28 februari om 12.15 uur is het de beurt aan Almere City tegen Cambuur. Ook hierbij mogen in totaal 1500 bezoekers aanwezig zijn. Almere City mag de kaarten onder de seizoenkaarthouders verdelen. Hierbij worden drie bubbels gehanteerd van 200, 600 en 700 mensen.

Indoor- en outdoor festivals

Als laatste heeft het kabinet ook toestemming gegeven voor twee indoor evenementen en twee outdoor festivals. Deze proefevenementen zijn in november al aangekondigd door demissionair staatssecretaris Economische Zaken Mona Keijzer en zouden al in januari plaatsvinden, maar door de verlengde lockdown zijn deze verschoven. De line-up en data voor de indoor- en outdoor evenementen worden binnenkort bekendgemaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, Fieldlab Evenementen

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden