null Beeld

Binnen een kwartier de uitslag: hoe betrouwbaar is een coronasneltest?

Waar je nu nog zo’n twee dagen of meer moet wachten voordat je de uitslag van een coronatest binnenkrijgt, is dat met de coronasneltest een ander verhaal. Met deze nieuwe test kun je al binnen een kwartier de uitslag krijgen. Steeds meer bedrijven brengen een dergelijke sneltest uit, maar zijn deze eigenlijk wel betrouwbaar?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is een coronasneltest?

Dit is een plaatje met een wattenstaafje. Op het plaatje kun je binnen een kwartier zien of je antigenen (stukjes coronavirus) in je neus hebt. Er komen dan twee streepjes tevoorschijn, net als bij een zwangerschapstest. De coronasneltest moet binnen zeven dagen na het begin van de symptomen worden afgenomen. Dit moet altijd worden gedaan met een zorgverlener, je kunt de test dus niet bij jezelf uitvoeren.

Onderzoek RIVM

De Amerikaanse overheidsorganisatie FDA heeft onlangs een sneltest voor corona goedgekeurd van fabrikant Abbot. De fabrikant kan vanaf oktober maar liefst vijftig miljoen testen per maand leveren aan Amerika. Het RIVM doet momenteel ook onderzoek naar sneltesten, dus het zou zomaar kunnen dat wij ze straks ook gaan krijgen.

Van de coronablaastest tot en met de LAMP-test

Er zijn steeds meer sneltests op de markt.

Coronablaastest

Zo is er sinds kort een coronablaastest verschenen, die kleine deeltjes lucht detecteert in de lucht die mensen uitademen.

Snelle PCR-test middels een teststrip

Ook zijn er steeds meer testen die werken als een zwangerschapstest: net als bij de huidige PCR-test wordt er een wattenstaafje in de keel en neus gestopt, waarna dit in een vloeistof wordt gedoopt. Deze vloeistof wordt op een teststrip gedaan, waarna de uitslag snel verschijnt.

Bloedtest

Ook is er een bloedtest, waarmee door middel van een vingerprik in slechts een kwartier uitslag gegeven wordt. Deze test toont of er antistoffen in het lichaam aanwezig zijn, en of het virus dus wel of niet aanwezig in het lichaam is (geweest). Deze sneltest is zeer betrouwbaar, want uit onderzoek van Sneltestpunt blijkt de test het in 99,3 procent van de gevallen juist te hebben.

LAMP-test

Tot slot is er ook een LAMP-test. Deze sneltest verhit het afgenomen materiaal kort, waardoor het virus inactief wordt. Aan dit monster worden magnetische bolletjes toegevoegd. Het virus zal zich aan deze bolletjes binden, waardoor er in 45 minuten vastgesteld kan worden of het virus wel of niet aanwezig is.

Lees ook

Kan een coronatest ook via je ontlasting worden afgenomen?

Is een coronasneltest wel betrouwbaar?

Maar is zo’n coronasneltest wel betrouwbaar? Volgens de FDA zijn ze over het algemeen minder betrouwbaar dan PCR-testen. PCR-testen zijn de testen die ook worden gebruikt in de GGD-teststraat in Nederland. Met name negatieve uitslagen (dus ‘geen corona’) zijn minder betrouwbaar bij een sneltest. Alleen als je veel van het virus bij je draagt, wordt de test positief. De artsen moeten daarom bij een negatieve uitslag alsnog een afweging maken: hoe gaat het met de klachten van de persoon? En op basis daarvan een vervolgtest doen met een PCR-test.

Betrouwbaarste coronasneltesten

NU.nl meldt dat de blaastest per november gebruikt gaat worden in Nederland, aangezien deze als erg betrouwbaar uit de bus is gekomen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al enkele honderden apparaten besteld. Ook de 'zwangerschapstesten' zijn betrouwbaar bevonden, al bleken ze uit onderzoek 'slechts' bij 71,6 procent een correcte uitslag te geven. Tot slot is ook de LAMP-test door onderzoekers als erg betrouwbaar bestempeld. "De test voldoet daarmee aan de gestelde criteria betreffende betrouwbaarheid", concludeert de GGD Amsterdam.

Waarom zou je een sneltest gebruiken als het minderbetrouwbaar is?

Hoewel de coronasneltest dus minder betrouwbaar is, kan hij wel helpen bij het algemeen inschatten van besmettingsrisico’s op scholen of bij mensen met cruciale beroepen. Iemand die echt veel van het virus onder de leden heeft, wordt zo alsnog ontdekt. Die sneltests zijn vooral een verademing voor de GGD's, die het momenteel enorm druk en soms onvoldoende capaciteit hebben om alle testaanvragen aan te kunnen. En als je opziet tegen dat wattenstaafje in je neus en keel, is zo'n sneltest misschien ook een uitkomst.

Yeah, Margriet is genomineerd voor

Website van het Jaar 2020!

Help

jij ons winnen? Stem

dan snel!

Bron | Plus Online, NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden