null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bijzonder: vrouw speelt viool tíjdens haar hersenoperatie

Viool spelen tijdens je eigen hersenoperatie. Het klink als een horrorscène, maar de Britse Dagmar Turner deed het voor haar eigen bestwil.

Beelden van dit bijzondere tafereel in de operatiekamer van het King's College Hospital, vliegen nu de wereld over.

Hersentumor

Dagmar, een 53-jarige violiste, werd in 2013 onwel tijdens een concert. Ze bleek een hersentumor te hebben, precies op een plek in haar brein die de fijne motoriek van de hand bepaalt. Die tumor wilde ze er dus zo snel mogelijk uit hebben, maar Dagmar was doodsbang dat ze door de ingrijpende operatie nooit meer viool zou kunnen spelen. "Viool spelen is mijn grote passie. Ik doe het al sinds mijn tiende", aldus Dagmar. Gelukkig kwam een arts met een oplossing.

Viool spelen met verdoving

Bij een hersenoperatie ga je nooit volledig onder narcose. Je wordt verdoofd, maar moet wel bijblijven, zodat de chirurg goed kan zien of je bepaalde uitvalsverschijnselen vertoont tijdens de operatie. Daarom werd Dagmar gevraagd om tijdens haar operatie viool te spelen. Zo konden de armen haar handbewegingen nauwkeurig in de gaten houden, terwijl ze in haar brein bezig waren.

Dat leverde indrukwekkende, ietwat griezelige beelden op, die het ziekenhuis onlangs vrijgaf. Je ziet en hoort Dagmar met gesloten ogen in haar operatiehemd, met een slang in haar neus en operatiedoek over haar hoofd, viool spelen. En op haar muziek verrichten de chirurgen millimeterwerk in haar hoofd.

Geslaagd

Mét succes: 90 procent van de tumor is verwijderd, inclusief alle agressieve delen. Dagmar heeft alle functies van haar hand behouden, waardoor ze de sterren van de hemel kan blijven spelen. Na drie dagen kon ze alweer naar huis. "Dankzij de artsen van King's College hoop ik binnenkort weer met mijn orkest op te treden."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | King's College Hospital

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden