null Beeld

Bijzonder: vrouw (99) krijgt liefdesbrief die 70 jaar op zeebodem lag

De nu 99-jarige Britse Phyllis Ponting dacht nooit iets meer te horen van haar verloofde Bill Walker. Ze schreef haar eerste liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog om te laten weten dat ze zijn huwelijksaanzoek accepteerde. Helaas kreeg ze nooit antwoord op die liefdesbrief. Tot nu, 77 jaar later. 

Bill bleek wel degelijk een brief te hebben teruggestuurd. Maar dat schrijven lag decennialang op de bodem van de oceaan in een gezonken vrachtschip. Het schip werd in 1941 door de Duitsers getorpedeerd.

77 jaar oude liefdesbrief

In de brief beschrijft Bill zijn vreugde over de vorige brief die hij kreeg, waarin Phyllis liet weten zijn aanzoek te accepteren. ‘Je had erbij moeten zijn toen ik de brief opende met jouw ‘ja’ erin. Ik was gewoon verguld van vreugde. Ik kon er niets aan doen. Je had moeten zien hoe blij je me hebt gemaakt,’ zo schreef Bill terug in de brief die pas na ruim zeventig jaar boven water kwam.

Oude liefde roest niet

Phyllis is dolblij met de woorden van haar eerste liefde. ‘Ik kan het niet geloven,’ vertelt ze aan de Britse Daily Mail. De vrouw heeft volgens de krant een lang, maar ook een gelukkig leven achter de rug. Ze vond later opnieuw het geluk, trouwde uiteindelijk twee keer, zette vier kinderen op de wereld en is inmiddels vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen rijker.

‘Ik denk dat Bill de oorlog niet heeft overleefd. Anders zou hij na afloop meteen naar me toe zijn gekomen, het adres was nog hetzelfde. We zouden zeker zijn getrouwd. Hij hield enorm veel van me,’ zo laat een geëmotioneerde Phyllis weten.

Gered uit de golven

De brief van Bill en zevenhonderd andere brieven lagen in het gezonken vrachtschip SS Gairsoppa. In 2011 werd gestart met het naar boven halen van de lading, inclusief de brieven.

De persoonlijke boodschappen konden gelukkig worden gerestaureerd. Na een item in het BBC-programma The one show werd Phyllis Ponting opgespoord als de ‘Phyll’ aan wie Walker zijn brief had gericht. De inmiddels 99 jaar oude dame kreeg bezoek van een vertegenwoordiger van het London Postal Museum en ontving kopieën van Bills liefdesbrief van toen.

Onderdeel van tentoonstelling

De gevonden brieven zijn nu onderdeel van een tentoonstelling genaamd Voices from the deep in het Londense museum.

Bronnen | libelle.nl, dailymail.co.uk

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden