null Beeld

Bijzonder: veel coronapatiënten krijgen symptomen in déze volgorde

Een bijzondere ontdekking bij een studie onder coronapatiënten. Ze blijken niet alleen bíjna allemaal dezelfde symptomen te krijgen, maar krijgen deze ook nog eens in dezelfde volgorde.

Deze ontdekking zou kunnen helpen bij een snellere diagnose van het coronavirus. De volgorde is namelijk anders dan bij bijvoorbeeld de griep en andere virussen met vergelijkbare klachten.

Volgorde coronaklachten

Zo beginnen de coronasymptomen meestal met verhoging of koorts. Vervolgens is de volgorde bij de meeste coronapatiënten als volgt: hoesten, benauwdheid en spierpijn ontstaan rondom dezelfde tijd. Daarna starten misselijkheid, maagklachten en overgeven. Als laatste ontstaan de darmklachten zoals diarree. Tot die conclusie zijn de onderzoekers van de University of South California gekomen na analyse van cijfers van de WHO. Daarbij is gekeken naar de ontwikkeling van het virus bij ruim 55.000 coronapatiënten. Zelfs wanneer andere klachten in overweging genomen worden, zoals keelpijn, vermoeidheid en hoofdpijn, bleven de verschillen in de volgorde van de hoofdsymptomen nog tot stand.

Lees ook

Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

Verschillen in volgorde

Hoewel de symptomen die coronapatiënten hebben niet uniek zijn, is de volgorde waarin de klachten ontstaan wél anders dan bij vergelijkbare virussen. Met behulp van cijfers van de WHO over griepvirus influenza en eerdere coronavirussen SARS en MERS, zochten ze uit wat die verschillen precies zijn. Zo ontdekten de wetenschappers dat iemand met de griep meestal begint met hoesten en pas later last krijgt van koorts; de tegenovergestelde volgorde van wat ze zagen bij de huidige coronapatiënten. Bij MERS en SARS kregen de patiënten vaak ook eerst last van koorts en hoesten, maar kregen ze veel eerder last van darmklachten dan de patiënten met Covid-19.

Eerder herkennen

Misschien klínkt dit niet als een enorm belangrijke ontdekking, maar dat is het wel. Een van de onderzoekers legt uit dat wanneer we het verschil in volgorde van symptomen kennen, eerder vast te stellen is of iemand het coronavirus heeft of een ‘gewoon’ verkoudheidsvirus. Dankzij die bekende volgorde kunnen coronapatiënten eerder herkend worden, waardoor zij een betere behandeling kunnen krijgen én minder mensen (onbewust) besmetten. Een goede controle op verhoging of koorts is volgens deze onderzoekers dus belangrijk voor de opsporing van het virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Frontiers in Public Health

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden