null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bijzonder: schilderij uit keuken van bejaarde vrouw blijkt miljoenen waard

De bejaarde vrouw had geen idee dat het schilderij uit haar keuken een renaissance meesterwerk is en miljoenen euro’s waard blijkt te zijn.

Het had niet veel gescheeld of het werk was bij het grofvuil beland...

Renaissance

Het schilderij werd in de vroege renaissance gemaakt door de Italiaanse schilder Cimabue, ook wel bekend als Cenni di Pepo. Experts vermoeden dat het werk deel uitmaakt van een groot tweeluik uit 1280, toen Cimabue acht scènes schilderde over de passie en kruisiging van Christus. Twee bekende scènes uit dit tweeluik, The Virgin and Child with Two Angels en The flagellation of Christ, hangen in de National Gallery in Londen en de Frick Collection in New York.

Onopgemerkt

Het schilderij hing jarenlang boven het fornuis van een negentigjarige vrouw uit Noord-Frankrijk. Zij en haar familie dachten dat het werk een religieus icoon was, afkomstig uit Rusland. Niets bleek minder waar, toen de vrouw afgelopen juni besloot om haar huis te verkopen. Veilingmeester Philomène Wolf nam een kijkje en kreeg een week de tijd om alles te taxeren en leeg te halen. Lukte dit niet, dan had alles naar de stort gemoeten. Niet veel later viel haar oog op het schilderij. “Je komt zelden een werk tegen dat in zo’n goede staat verkeert. Ik dacht gelijk aan de kunststroming Italiaanse Primitivisme, maar ik had niet verwacht dat dit een schilderij van Cimabue was.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Waarde schilderij

Wolf raadde de vrouw aan om het schilderij te laten taxeren door experts, omdat dit misschien wel tussen de 300.000 en 400.000 euro waard kon zijn. De experts kwamen echter tot de conclusie dat het om een origineel werk gaat, met een waarde tussen vier en zes miljoen euro. Op 27 oktober wordt het schilderij geveild in het Acteon-veilinghuis in Senlis.

Het kan dus geen kwaad om je inboedel te checken op verborgen schatten…

Bron: The Guardian

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden