null Beeld

Bijzonder: nergens op de wereld zó veel linkshandigen als in Nederland

Ken jij veel linkshandigen? Waarschijnlijk meer dan mensen uit andere landen, want nergens op de wereld zijn er zó veel linkshandigen als in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van Statista, die kijkt naar verschillende onderzoeken die wereldwijd gedaan zijn in de afgelopen jaren.

Als je kijkt naar het gemiddelde op de hele wereld, dan is ongeveer één op de tien mensen linkshandig. In ons land zitten we daar met 13,23 procent dus een stukje boven. De Verenigde Staten staat op de tweede plek en op nummer drie staat Canada in de ranking van het aantal linkshandigen per land.

Waarom veel linkshandigen?

Hoe komt het dat we in Nederland zo veel linkshandigen hebben? Ongeveer 25 procent van onze voorkeurshand is genetisch bepaald, de rest komt van externe invloeden en voorkeuren. Uit onderzoek blijkt dat baby’s al een voorkeur hebben voor hun linker- of rechterhand in de baarmoeder: ze duimen vaak maar met één van de twee handen.

Invloeden

Externe invloeden zoals borstvoeding, culturele ideeën en het seizoen waarin je geboren bent kunnen ook veel invloed hebben op of je links- of rechtshandig bent. In Nederland is het geaccepteerd om linkshandig te zijn, en worden scholieren niet verplicht om met rechts te schrijven, dus hoeven linkshandigen zich op dat gebied niet aan te passen.

Lees ook: 5 dingen waar linkshandigen volgens onderzoek écht beter in zijn

Niet-Westerse landen

Omdat in veel niet-Westerse landen linkshandigheid wordt gezien als iets dat abnormaal of slecht is, moeten kinderen daar van ouders of leraren vaak verplicht meer met de rechterhand werken. Die sociale invloed van jongs af aan zorgt er dan voor dat er minder linkshandigen zijn in die landen. In China is bijvoorbeeld maar 3,5 procent van de mensen linkshandig, en in Korea ligt het percentage nog lager, op slechts 2 procent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Statista

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden