null Beeld

Bijzonder: koning Willem-Alexander voor het eerst mét baard op munt vereeuwigd

Het lijkt er sterk op dat de baard van koning Willem-Alexander een blijvertje is. Zijn baard is namelijk voor het eerst vereeuwigd op het ‘Woudagemaal Vijfje’, een speciale munt.

Het gaat hierbij om een speciale herdenkingsmunt die

dit najaar in opdracht van het ministerie van Financiën wordt geslagen.

Herdenkingsmunt met ‘primeur’

Koning Willem-Alexander heeft zijn baardje nu al ruim een jaar, maar toch is het de eerste keer dat zijn gezichtsbeharing wordt meegenomen in zijn beeltenis op munten. Het Woudagemaal Vijfje heeft dus een echte ‘primeur’ te pakken. De kans dat je deze munt in de supermarkt zal tegenkomen is overigens niet erg groot. “Het is echt een verzamelstuk. Het komt niet vaak voor dat mensen met dit soort munten betalen in de supermarkt, maar het kan wel”, zo vertelt Sabine Huisman van Koninklijke Nederlandse Munt.

Run op koning Willem-Alexander-munt?

Omdat de koning voor het eerst anders staat afgebeeld, zou het best kunnen zijn dat er een ware run op de herdenkingsmunt komt. Dit is echter lastig te voorspellen. “De munt wordt nooit bijgemaakt, er is dus een beperkte uitgave. Dus we verwachten wel animo”, zo legt Huisman uit.

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten zich voor het eerst uit over dé baard

Stoomgemaal

De herdenkingsmunt wordt uitgegeven vanwege het honderdjarig bestaan van het grootste, nog functionerende stoomgemaal ter wereld, het Woudagemaal. Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal in Lemmer in 1920. Dit jaar werd er ook een herdenkingsmunt uitgegeven vanwege de herdenking van 75 jaar vrijheid. Die munt is uitverkocht.

Wat kost het?

Lijkt het jou wel wat om de herdenkingsmunt aan te schaffen? Er worden 60.000 munten uitgegeven voor vijf euro. Daarnaast verschijnen er ook 15.000 stuks in een speciale kwaliteit. Deze munten hebben een nominale waarde van vijf euro, maar kosten in aanschaf 12,50 euro. In het zilver worden er nog eens 4600 munten geslagen die te koop zijn voor 54 euro en dan is er ook nog de kostbaarste editie, namelijk de gouden versie. Deze kost maar liefst 479 euro. Deze munten hebben een nominale waarde van 10 euro.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Brunopress

null Beeld

Margriet 38 ligt in de winkel! Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden