null Beeld

Bijna de helft van de ouderen verwacht een eenzame kerst

Het coronavirus raakt veel mensen, zo ook ouderen. Deze doelgroep is niet alleen kwetsbaarder voor de ziekte, maar wordt door alle maatregelen ook een stuk eenzamer. Met de feestdagen in het verschiet blijkt uit peilingen dat veel ouderen in Nederland dit jaar een eenzame kerst verwachten. Bijna de helft gaat er vanuit dit alleen of met z’n tweeën te vieren.

En Oud en Nieuw zien de meeste ouderen dit jaar al helemaal somber in.

Helft van de ouderen verwacht een eenzame kerst

Uit het vorige persmoment van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd duidelijk dat de gedeeltelijke lockdown met de strengere coronamaatregelennog tot diep in december van kracht zal zijn. En als de cijfers niet minder afnemen hangt ons misschien zelfs wel een totale lockdown boven het hoofd. Hoewel het nog gissen is wat de uitkomst gaat worden, zal kerst er dit jaar toch anders uit gaan zien. In grote getalen bij elkaar komen, elkaar omhelzen en zoenen... dat zit er dit jaar niet in. De ANBO, Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen, hield een peiling hoe ouderen dit jaar tegen de feestdagen aankeken en daaruit bleek dat ruim veertig procent dit jaar een eenzame kerst verwacht. Zo gaf 42 procent namelijk aan dat zij dit jaar kerst alleen of met hun partner vieren.

Nog geen plannen maken

Uit de peiling blijkt dat een derde van de ouderen nog geen kerstplannen heeft gemaakt, omdat ze de ontwikkeling van het coronavirus en de mogelijke veranderingen van maatregelen willen afwachten. Wel gaf 22 procent al aan kerst in ieder geval niet te vieren zoals zij normaal zouden doen. In de peiling geeft 27 procent van de senioren aan zelf mensen te ontvangen of langs te gaan bij familie. Van de ondervraagden gaat 60 procent samen thuis eten, 38 procent gaat een film kijken, 30 procent wil fietsen of wandelen en 14 procent gaat spelletjes spelen. Online is er maar weinig animo, slechts 0,6 procent geeft aan online iets samen te gaan doen.

Lees ook: Dít zegt het OMT over op reis gaan in de kerstvakantie

Geen Oud en Nieuw vieren

Bijna de helft van de ouderen verwacht dus een eenzame kerst, maar ook tijdens de jaarwisseling verwachten veel senioren alleen te zijn. Uit de peiling blijkt dat 62 procent Oud en Nieuw alleen of met hun partner viert. Daarnaast geeft de helft van de ondervraagden aan niks bijzonder te doen en blijft meer dan 70 procent tijdens de jaarwisseling binnen. Hoofd belangenbehartiging van ANBO Atie Schipaanboord laat weten dat de organisatie de komende weken klaar zit om ouderen een hart onder de riem te steken en allerlei online activiteiten te organiseren om de senioren in deze moeilijke periode te steunen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANBO

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden