null Beeld

Bijna de helft van de mondkapjes gebruikt in verpleeghuizen blijkt níet te werken

Bijna de helft van de medische mondkapjes, die in verpleeghuizen gebruikt worden, blijken niet goed te werken. Ze laten teveel virusdeeltjes door en zouden daarom dus ongeschikt zijn voor op de corona-afdelingen.

Dat meldt het AD na eigen onderzoek. De krant liet 25 medische mondkapjes testen, die veel gebruikt worden in verpleeghuizen door het hele land. Twaalf daarvan kwamen niet goed door de test.

Onvoldoende bescherming

Bijna de helft van de geteste mondkapjes laat teveel virusdeeltjes door, bleek uit de test, gedaan door Greencycl in Utrecht. Normaal gesproken testen zij mondmaskers voor Nederlandse ziekenhuizen. Eén van de geteste mondkapjes bleek zelfs al zo’n tien jaar over de houdbaarheidsdatum te zijn. De geteste exemplaren zouden daarom onvoldoende bescherming bieden aan verpleegkundigen of verzorgenden die, tijdens het werken met patiënten, besmet kunnen raken met het coronavirus.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Belazerd

Alle mondkapjes werden aangeschaft met de veronderstelling dat deze veilig waren, en verpleeghuizen voelen zich dan ook belazerd. Het mondkapje dat het slechtst uit de test kwam, gebruikten verplegers in een woonzorgcentrum in Apeldoorn. Deze kochten ze bij “een betrouwbare partij” uit de medische branche, zegt bestuurder Pieter van der Hoek tegen het AD. “Het is schandalig dat je, zelfs als het aankomt op veiligheid, kan worden besodemieterd.” De mondmaskers die slecht uit de test kwamen, werden ook gebruikt in verpleeghuizen in Oost-Brabant. “Dit zijn de maskers waar ik de afgelopen drie weken mee hebt gewerkt”, zegt een verpleegkundige uit dat gebied. “Daar vertrouw je op. Dan schrik ik dat ze niet aan de eisen voldoen.”

Landelijk Consortium Hulpmiddelen

Ook NU’91, de belangenorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is enorm geschrokken van deze resultaten. Het is onmogelijk om alle richtlijnen om besmetting te voorkomen, zoals anderhalve meter afstand houden, te volgen op verpleegafdelingen waar het coronavirus heerst. “Om op zulke momenten de veiligheid van het personeel te garanderen, moeten de beschermingsmiddelen écht helemaal op orde zijn”, zegt Michel van Erp van die belangenorganisatie. Hij wil dat verpleeghuizen prioriteit krijgen bij de verdeling van beschermingsmiddelen door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat door de overheid is opgezet. Al die maskers worden voor de verspreiding naar medische instellingen al getest. Omdat verpleeghuizen nu vaak te weinig beschermingsmiddelen kregen van het LCH, hebben ze vaak zelf mondmaskers ingekocht. Of hier nu verandering in komt, is nog onbekend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden