null Beeld

Bijna 95 procent van ex-coronapatiënten heeft na een halfjaar nog steeds klachten

Het verloop van het coronavirus roept nog steeds veel vraagtekens op. De een heeft slechts milde klachten, terwijl een ander in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care belandt. Uit onderzoek onder ex-patiënten blijkt dat bijna 95 procent na een halfjaar nog steeds klachten heeft. 

Van meer dan zes klachten tot nog één symptoom: zo staat het er na een halfjaar met coronapatiënten voor.

Zorgwekkend beeld

Het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit van Maastricht en Hasselt hebben onderzoek gedaan onder ruim duizend coronapatiënten om de gezondheidsgevolgen van het virus in kaart te brengen. Dit geeft een zorgwekkend beeld, zo laat Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, weten in een artikel op de website van de organisatie. Het blijkt namelijk dat bijna alle ex-patiënten (95 procent) een halfjaar na hun besmetting nog steeds gezondheidsklachten hebben. Meer dan de helft, 55 procent, heeft zes of meer klachten en zo’n 90 procent heeft nog last van één symptoom.

Milde klachten en relatief jong

De meeste respondenten, 94 procent, hebben niet in het ziekenhuis gelegen. Deze coronapatiënten hadden slechts last van milde klachten. Daarnaast ging het om relatief jonge mensen, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Zes op de tien respondenten (61 procent) had hiervoor geen onderliggende ziektes en maar liefst 86 procent liet weten voor hun besmetting gezond te zijn.

Lees ook: Bewezen: coronapatiënt kan binnen jaar opnieuw besmet raken

Vermoeidheid, spierpijn en andere klachten

Uit het onderzoek blijkt ook dat 86 procent ongeveer een halfjaar na de eerste coronaklachten nog steeds vermoeid is. Daarnaast heeft 59 procent nog steeds last van kortademigheid en 40 procent veel spierpijn. Ook druk op de borst (bij 36 procent) en hoofdpijn (bij 35 procent) zijn klachten die genoemd worden. Met dit onderzoek naar blijvende klachten moeten ex-coronapatiënten in het vervolg beter gehoord en gezien worden, zodat ze voortaan de juiste behandeling en begeleiding kunnen krijgen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Metro Nieuws, Longfonds

Beeld | iStock

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden