null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bier, saus en tompouce: eerste hulp bij Koningsdag-vlekken

Heb je zo je best gedaan op de perfecte oranje outfit, klotst een hossende feestganger zijn plastic bierglas over je leeg. Geen paniek, deze schoonmaakexpert heeft voor elke vlek een on the spot oplossing.

Maria Rosendal is schoonmaakexpert bij Helpling, de online marktplaats voor schoonmaakhulp, en weet precies hoe je verschillende vlekken het best behandelt. Dit is haar advies voor een vlekkeloze Koningsdag:

Belandt de schmink van het rood-wit-blauwe vlaggetje van je wang op je mouw?

Rosendal: "Je hebt de oplossing tijdens Koningsdag waarschijnlijk in handen: alcohol. Hoge percentages alcohol lossen de oliën in de make-up op. Dus, bestel een wodka en maak daar een doekje mee nat. Dep de vlek met de wodka, spoel af met water en er is niets meer van te zien."

Krijg je een scheut bier over je heen?

"Op witte kleding kan bier lelijke kringen geven. Houd de kleding meteen onder de kraan. Net als bij wijn, zijn het bij bier de suikers die zorgen voor de kleur. Gelukkig lost suiker vanzelf op in water."

Lekt de saus van je broodje beenham op je shirt?

"Gauw de kroeg in voor afwasmiddel. Dat zorgt ervoor dat het vet uit sauzen wordt afgebroken. Smeer het middel dik op de vlek (deppen, niet wrijven!) en spoel het daarna uit met koud water."

Oranjebitter geeft lelijke vlekken...

"Desinfecterende gel is tijdens Koningsdag niet alleen handig voor schone handen. Heb je een vlek van een gekleurd drankje? Dep dan voorzichtig desinfecterende gel op de stof en je vlek is zo verdwenen."

Zo'n tompouce kun je nu eenmaal niet netjes eten...

"Slagroom kan opdrogen tot een vieze, harde vlek. Verwijder daarom eerst de overtollige tompouce-vulling, keer het shirt dan binnenste buiten en houd de vlek onder koude kraan. Als je het slecht hebt getroffen en er ook glazuur op je shirt is beland: haal een glas met bruisend water. Druppel dit op je shirt en dep. Herhaal dit een aantal keer, totdat de vlek is verdwenen."

Een bloedvlek,bijvoorbeeld door gebroken glas?

"Haal ijsblokjes. Met koud of bevroren water lost bloed bijna volledig op uit kleding. Wrijf een ijsblokje op de bloedige vlek totdat-ie bijna verdwenen is. Waarom geen heet water? Dat zorgt ervoor dat de eiwitmoleculen in het bloed samenklonteren, waardoor de vlek juist erger wordt."

Beeld | iStock

Lees meer

Zo eet je een tompouce

Hardlopen met hulp: 3 tips waarmee het je ook lukt!

Bekijk ook

De 5 minuten-work-out:

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden