null Beeld

Bibian Mentel tegen Humberto: ‘Elke dag is een cadeautje’

Bibian Mentel, die onlangs van artsen het advies kreeg om langzaam afscheid te nemen van haar dierbaren, vanwege uitzaaiingen in haar hersenen, is nog steeds erg positief ingesteld. Tijdens een interview met Humberto Tan laat Bibian - die deze week gasthoofdredacteur is van Margriet - weten dat ze elke nieuwe dag als een cadeautje ziet.

Bij de talkshow van Humberto was Edwin Spee, de man van Bibian, te gast. Hij vertelde uitgebreid hoe het momenteel met Bibian gaat en later kwam ze zelf ook nog even aan het woord via een videoverbinding.

“Elke dag is een cadeautje”

Als haar wordt gevraagd naar welke dingen zij momenteel nog toeleeft, geeft ze een mooi antwoord. “We pakken elke dag weer als toch een mooi momentje. Dat klinkt heel cliché. Maar we hebben de afgelopen weken heel veel tijd gehad met familie en vrienden om alles door te spreken. Dan kom je op zaken uit als: zijn er nog dingen die gezegd moeten worden? Ik ben blij dat ik niet van het een op het andere moment uit het leven ben gerukt en ik dus de kans heb om met al m'n vrienden en vriendinnen, al die laatste dingen die je nog wil zeggen, gezegd te hebben. En dat nu nog elke dag een cadeautje is,” aldus Bibian.

“Er is zoveel liefde om me heen”

Op de vraag wat belangrijke dingen zijn, antwoordt ze: “In de ochtend wakker worden met de zon in mijn gezicht naast mijn prachtige man. Mijn zoon die de kamer binnenkomt en die me een kus geeft om me een goedemorgen te wensen. Mijn dochters die binnenkomen om me een knuffel te geven. Mijn vriendinnen die letterlijk om de andere dag voor de deur staan, om voor eten te zorgen. Er is zoveel liefde om me heen en dat is zo prachtig.” Bibian laat weten dat de pijn op dit moment nog te doen is. “Het is redelijk onder controle met de medicijnen. Als het zo gaat, dan kan ik nog wel even. Dan zijn jullie nog niet van me af. Zoals ik me nu voel dan durf ik het ook nog wel even aan.”

Brief van Humberto Tan aan Bibian

Humberto, die al jaren een goede vriend is van Bibian, heeft in ons nummer, waarvan Bibian gasthoofdredacteur is (deze verschijnt 11 maart), ook een prachtige brief aan haar geschreven:

Hieronder kun je de brief in z'n geheel lezen:

Hi Bibian,

De bigband is net klaar met spelen als jij het podium op komt gereden. De bijna duizend toeschouwers bij de Benefit Night 2019 van het Friendship Sports Centre zijn muisstil. Niemand weet wat je gaat zeggen, maar iedereen wil het wel graag horen.

“Ik was altijd een zondagskind. Zonder tegenslagen. Tot mijn 27ste jaar; botkanker in mijn rechteronderbeen. De artsen zeiden dat ik niet meer zou kunnen snowboarden.”

Je legt het publiek uit hoe vaak je bestraald, geopereerd en behandeld bent. Maar ook dat je daarna nog gouden medailles hebt gewonnen en zelfs de tweede plek hebt behaald bij Dancing with the stars. Je zegt het met trots!! Maar tegelijkertijd ook bescheiden, precies zoals ik je ken. Een trotse maar ook bescheiden vriendelijke, inspirerende vrouw.

Wat mij enorm raakte van de speech waren jouw drie levenslessen die je met het publiek deelde.

  • Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen. Niemand zal op zijn sterfbed denken aan die Audi Q7 met leren stoelen, vierwielaandrijving en adaptive cruise control. Hoe mooi en bijzonder ook, je denkt op dat moment waarschijnlijk eerder aan de lieve mensen om je heen en aan de verhalen die je samen met hen gemaakt hebt.
  • Blijf je passie volgen en laat je niet door iemand anders vertellen dat je iets wel of niet kunt.
  • Ben blij met wie je bent, want je bent goed zoals je bent! Zeker voor jongeren een belangrijke boodschap, want als ik aan mijn zestienjarige zelf denk, denk ik vooral aan een onzekere jongen die vanbuiten zekerheid uitstraalde, maar vanbinnen toch onzekerheid voelde.

Beste Bibian Mentel, als afsluiting van je speech vertelde je dat jouw geluk op was en dat je niet zeker wist of je volgend jaar dezelfde tijd erbij zou zijn, omdat je niet wist of je er dan nog was. Eigenlijk weten we allemaal niet of we er volgend jaar dezelfde tijd nog zijn. Maar wat maak jij al een sportleven lang een enorme indruk op mij en vele, vele anderen. Ik moet denken aan een uitspraak van Maya Angelou, Amerikaanse schrijfster en dichter. Zij zegt zo mooi: ‘At the end of the day people won't remember what you said or did, they will remember how you made them feel’. En je persoonlijkheid laat hoe dan ook een onvergetelijke indruk achter bij mij.

Hoe 2021 en verder eruit zullen zien? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik hoop dat ik je nog heel lang mag ontmoeten, horen spreken en hé wie weet, je weer van een berg mag zien glijden. En wat je dan precies gezegd hebt, zal ik misschien niet meer woord voor woord kunnen navertellen, maar ik weet wel welk gevoel jij mij altijd geeft: met jouw positieve energie laat je mensen samenwerken om de wereld een stukje beter achter te laten.

Dank je wel BM!!!

Ciao,

Humberto

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL 4

Beeld | Screenshot RTL 4, Dana van Leeuwen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden