null Beeld

Bezorgd om ouders op leeftijd door het coronavirus? Zo ga je daar mee om

Het coronavirus kan natuurlijk iedereen treffen maar vooral ouderen zijn een kwetsbare groep. Als je (groot)ouders de deur wel uit gaan, kan dat soms leiden tot bezorgdheid. Specialisten geven daarom tips hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Ze simpelweg verbieden de deur nog te verlaten, blijkt één van de slechtste opties te zijn.

Bewust

Volgens Liane de Haan, directeur-bestuurder van de Nederlandse ouderenbelangenvereniging ANBO zijn de meeste ouderen zich echt wel bewust dat zij één van de meest kwetsbare groepen vormen voor het coronavirus. Tegen NU.nl zegt zij dat de vereniging de hele dag platgebeld wordt door angstige en bezorgde ouderen. Ook horen ze van veel ouderen dat zij door hun kinderen verboden worden om naar buiten te gaan, zelfs voor een wandeling. En dat is geen goede manier om nu om te gaan met deze maatregelen.

Uitleggen

Maar wat kun je dan wel doen, ook om je eigen bezorgdheid te uiten? Voglens ouderenpsycholoog Simone Lumeij moet je vooral voorkomen tegen ze te praten alsof ze kleine kinderen zijn. Je moet ouderen dus serieus nemen, dan nemen ze jou ook serieus. "Zeg niet: 'Je mag niet meer naar de supermarkt.' Maar leg uit wat je angst is en probeer te kijken of je samen tot een alternatieve oplossing kunt komen,” zegt Lumeij tegen NU.nl. Ook is het verstandig om samen een alternatief programma op te stellen. Geef ze alternatieve activiteiten voor dingen die ze door het coronavirus niet meer kunnen doen. Volgens Lumeij kun je daarbij vooral benadrukken wat nog wél kan en veilig is, en ze op die manier helpen.

Lees ook: Dit is waarom sommige mensen (helaas) nog steeds niet binnen blijven

Contact onderhouden

Ook is het heel belangrijk om contact te onderhouden, vooral in deze tijden. "Niet alleen corona, maar ook eenzaamheid is een groot gevaar onder deze groep. Isolatie kan heel depressief maken" zegt De Haan. Als je ouders gezond zijn, kunnen ze best samen een wandeling maken door de buurt. Zo lang het maar niet extreem druk is, en ze minimaal anderhalve meter afstand houden van anderen.

Recalcitrantie door restricties

Als je ouderen iets verbiedt, zullen ze het misschien juist wél gaan doen. Restricties kunnen namelijk juist leiden tot recalcitrantie, volgens klinisch neuropsycholoog Martine van Zandvoort. "Ouderen hebben het gevoel dat ze nu allemaal over één kam worden geschoren en niet meer meetellen", zegt ze. Tegen ouderen in die kwetsbare groep wil ze dan ook juist zeggen dat ze zich moeten realiseren dat er geen kwade bedoelingen achter zitten: "Realiseer je dat de maatschappij juist vindt dat mensen op leeftijd ertoe doen en dat jongere mensen je daarom nu willen beschermen".

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden