null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bezoek tijdens kerst? WHO adviseert thuis mondkapje te dragen

Sinds de harde lockdown mag je nog twee mensen per dag thuis ontvangen. Alleen voor kerst geldt een uitzondering van maximaal drie personen. Verwacht jij bezoek tijdens de feestdagen? Dan is het aan te raden extra mondkapjes in te slaan.

Mensen die thuis gasten ontvangen zouden namelijk een mondkapje moeten dragen als het niet mogelijk is voldoende afstand te houden. Dat adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook als onzeker is of ruimtes voldoende zijn geventileerd wordt een mondmasker aanbevolen.

Thuis een mondkapje op

De WHO had voorheen mondkapjes alleen aanbevolen in ruimtes met veel mensen, en geen richtlijnen gegeven voor binnenshuis. Omdat veel mensen voor kerst toch samenkomen met mensen buiten hun eigen huishouden, heeft het WHO opnieuw een advies naar buiten gebracht. Dat advies is om met de feestdagen thuis een mondkapje op te zetten, ook als je kerst dit jaar maar met twee of drie gasten buiten je eigen huishouden viert.

Dit advies geldt uiteraard ook als je op bezoek gaat bij anderen. De organisatie geeft aan te snappen dat het vreemd kan voelen om bij vrienden en familie een mondkapje op te zetten en afstand te houden, maar dat dit bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van anderen. Alleen wanneer je kerst binnen je eigen huishouden viert hoef je het mondkapje niet aan je kerstoutfit toe te voegen.

De organisatie adviseert ook een breder gebruik van mondkapjes in de gezondheidszorg. Daarnaast moeten administratieve medewerkers en ander personeel zonder medische functie volgens de WHO altijd een mondmasker dragen in een zorginstelling.

Kerstfeest buiten vieren

De kans is klein, maar mocht je overwegen om je kerstfeestje met maximaal drie gasten ergens buiten te vieren, dan ben je helemaal goed bezig. De WHO adviseert namelijk, als dat mogelijk is, om buiten met je visite af te spreken om de kans op een besmetting zo laag mogelijk te houden.

Lees ook:

Kerst klein vieren? 5x waarom dat misschien zelfs leuker is

Nog steeds afstand houden

In de beginfase van de coronapandemie was de WHO sceptisch over het nut van mondkapjes, ook toen ze in Europese landen in navolging van landen in Azië al volop werden gebruikt. De Wereldgezondheidsorganisatie herhaalde woensdag de boodschap dat mondkapjes een vals gevoel van veiligheid kunnen geven en mensen kan doen vergeten de basale (afstand)regels in acht te nemen.

Bron | ANP, Welingelichte kringen

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden