null Beeld

Bewezen: smartphone aan tafel maakt je ongelukkig

Dat het niet bepaald gezellig is om tijdens het eten op je smartphone te zitten, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je dat het ook nog eens slecht is voor je psychische gesteldheid? Onderzoek wijst namelijk dat je er flink ongelukkig van kan worden.

Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de Canadese onderzoekers Elizabeth Dunn en Ryan Dwyer.

Uit eten

Aan het onderzoek deden maar liefst 300 mensen mee. Zij kregen de opdracht om met hun vrienden of familie naar een restaurant te gaan. Ze waren zich echter niet bewust van de reden. Aan de ene helft van de groep werd verteld dat ze hun smartphone op tafel moesten leggen omdat ze tijdens het etentje en vraag via sms zouden krijgen, terwijl de andere groep hun smartphone niet boven tafel mocht halen.

Vragenlijst

Achteraf kregen beide groepen een vragenlijst die peilde naar de manier waarop ze het etentje hadden ervaren, hun smartphonegebruik en hun lichamelijke, geestelijke en sociale gesteldheid. En wat bleek? De smartphonegebruikers hadden duidelijk minder plezier beleefd aan etentje en waren zo’n 11 procent van de tijd in de weer geweest met hun mobieltje.

Lees ook: op déze momenten is het extra slecht om op je smartphone te zitten

Tweede expertiment

Voor het tweede experiment

appten de onderzoekers zo’n 100 mensen 5 keer per dag. In de berichtjes vroegen

ze elke keer naar de lichamelijke, geestelijke en sociale gesteldheid van de

mensen én vroegen ze hen wat ze de afgelopen 15 minuten precies hadden gedaan.

Wanneer het appje binnenkwam op een moment dat ze net een face-to-face gesprek

aan het voeren waren, dan bleken ze minder van het sociale contact te genieten

dan wanneer ze een face-to-face gesprek gevoerd hadden zonder gestoord te

worden door hun smartphone die afging.

Conclusie onderzoek

De conclusie van het onderzoek was dan ook duidelijk: smartphones hebben wel degelijk invloed op de gesprekken die je met mensen voert en de manier waarop je deze gesprekken ervaart. Wanneer je ook met je telefoon in de weer bent voel je je verstrooider en minder betrokken, waardoor ook het plezier minder wordt. Daarnaast is de kans ook nog eens groot dat als jij je mobieltje erbij pakt de rest van je tafelgenoten volgt, wat het natuurlijk niet gezelliger maakt. Lekker in je tas laten dus, die mobiel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goed Gevoel

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden