null Beeld

Bewezen: coronapatiënt kan binnen jaar opnieuw besmet raken

Hoewel

er lange tijd werd gedacht dat je maar één keer besmet kon raken met het

coronavirus, weten we nu al tijdje dat dit niet het geval is. Onderzoek van het

Amsterdam UMC heeft echter nóg wat nieuws aan het licht gebracht. Coronapatiënten

blijken binnen een jaar opnieuw besmet te kunnen raken met het virus.

Waarschijnlijk geldt dit ook voor het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, zo concluderen de onderzoekers in een artikel dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Meerdere gevallen van her-infecties

Nadat er meerdere gevallen van her-infecties aan het licht kwamen, wisten we al dat er een kans is op herbesmetting, zo legt hoofdonderzoeker Lia van der Hoek uit aan RTL Nieuws. “Maar hoe lang het gemiddeld duurt voordat iemand opnieuw vatbaar is voor het virus, was tot dusver onbekend.”

Lees ook: Kun je de griep en het coronavirus ook tegelijkertijd krijgen?

Al binnen jaar opnieuw besmet

Omdat het coronavirus nog niet zo lang bestaat, is het moeilijk om de kans op een tweede besmetting te onderzoeken. De onderzoekers namen daarom vier bekende en onschuldige coronavirussen onder de loep, die slechts een milde verkoudheid veroorzaken. De wetenschappers analyseerden de hoeveelheid antistoffen tegen deze virussen in 513 bloedmonsters, die op verschillende momenten in de afgelopen jaren bij mensen waren afgenomen. Zo ontdekten ze dat een tweede besmetting met hetzelfde coronavirus regelmatig al na één jaar optreedt en soms zelfs sneller.

Voorzichtigheid geboden na besmetting

“Juist omdat de virussen onderling sterk verschillen en we voor alle virussen hetzelfde resultaat vinden, denken wij dat dit een algemene eigenschap is van alle coronavirussen,” zo legt onderzoeker Arthur Edridge uit. “Dat betekent dus ook voor het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 de immuniteit niet van lange duur is.” Volgens hoofdonderzoeker van der Hoek is het dan ook belangrijk om voorzichtig te blijven doen, zelfs als je al een keer het virus hebt opgelopen. “Dus al heb je dit voorjaar een infectie met het nieuwe coronavirus doorgemaakt, het blijft belangrijk om je aan de RIVM-richtlijnen te houden. Je zou namelijk zomaar opnieuw besmet kunnen raken.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden