null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart

De bevolkingsonderzoeken naar kanker worden deze week weer opgestart. In fases zullen de onderzoeken naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker weer beginnen.

Dat is goed nieuws: huisartsen en oncologen maakten zich eerder grote zorgen over het sterk afgenomen aantal kankerdiagnoses door het coronavirus.

Uitbraak coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus waren de bevolkingsonderzoeken naar kanker tijdelijk stopgezet. Maandag maakte staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid bekend dat ze nu langzaamaan weer van start kunnen gaan. Ook wachtlijsten, waarop mensen staan die wachten op een vervolgbehandeling ná een onderzoek, worden volgens de staatssecretaris zo snel mogelijk weggewerkt.

Bevolkingsonderzoeken kanker 'ontzettend belangrijk'

“De bevolkingsonderzoeken zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van onze preventieve gezondheidszorg", schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis. "Heel veel mensen kunnen door mee te doen aan die onderzoeken al in een vroeg stadium van hun ziekte geholpen worden, zodat kans op genezing groter is."

Darmkanker

Het opnieuw opstarten van de onderzoeken zal gebeuren in fases. Voor het onderzoek naar darmkanker ontvangen mensen vanaf deze week weer uitnodigingen. Darmkanker kan het snelst worden opgestart, omdat dit een thuistest is die mensen per post kunnen opsturen. Daarbij zijn dus beperkte persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, die bij andere onderzoeken wel essentieel zijn.

Borstkanker

Halverwege juni hoopt Blokhuis dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker weer kan beginnen. Hier moeten wel voldoende beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen zijn voor de onderzoekers, zoals handschoenen en medische mondkapjes. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker vindt plaats in speciale bussen die in gemeentes staan. Waar die bussen als eerste weer terechtkunnen, wordt nog uitgezocht. Dat ligt onder andere aan hoeveel plek er is in ziekenhuizen waar vrouwen na het onderzoek eventueel naar doorverwezen worden.

Lees ook: Honderdduizenden patiënten niet behandeld door uitbraak coronavirus

Baarmoederhalskanker

Begin juli zal het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker weer gaan starten, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Dit onderzoek gaat als laatste van start, omdat hiervoor laboratoriumtests nodig zijn. De capaciteit van al die laboratoria wordt nu gebruikt voor het testen van het coronavirus, waardoor het dus pas over anderhalve maand weer kan beginnen.

Veilige manier

Belangrijke aandachtspunten bij het opstarten van de onderzoeken zijn dat het de zorg niet overbelast, en dat er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig zijn om het screenen op kanker op een veilige manier te doen. Dit wordt de komende maanden dan ook gebruikt als basis waarop het Centrum voor Bevolkingsonderzoek van het RIVM afspraken maakt met alle betrokkenen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden