null Beeld

Belgische Hoge Gezondheidsraad wil zonnebank verbieden

De Hoge Gezondheidsraad in België pleit voor een verbod op zonnebanken en alle andere kunstmatige bronnen van uv-straling. De kans op het krijgen van huidkanker is te groot, zo bericht de NOS op zijn website.

Volgens De Hoge Gezondheidsraad in België zou een totaalverbod bijna zesduizend sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen in vijftig jaar tijd. De raad wees er maandag in een advies vooral op dat blootstelling aan de ultraviolette straling huidkanker en oogziekten kan veroorzaken, zo meldt NU.nl.

Verbod in Nederland niet haalbaar

Een algeheel verbod in Nederland is volgens de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) niet haalbaar, zo laat ze aan NU.nl weten. "Mensen weten dat het slecht voor hen is, maar dat zijn roken en alcohol drinken ook. Moet je dat dan verbieden? Het is voor mensen hun eigen verantwoordelijkheid dat ze zo min mogelijk gebruikmaken van zonnebanken."

Blanke huid

Eerder meldden wij al dat bekend is geworden dat het gebruik van de zonnebank nog veel schadelijker is dan tot nu werd aangenomen. Wie voor zijn 35ste levensjaar onder de zonnebank gaat, verhoogt het risico op kanker met maar liefst 75 procent.

Het gebruik van de zonnebank is nooit veilig, besloot een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie eerder op basis van nieuw onderzoek. Bij degenen die met enige regelmaat onder de zonnebank liggen, neemt het risico op kanker toe. De gevolgen zijn vooral groot bij jonge mensen met een blanke huid, zo berichtte de Vlaamse krant De Morgen eerder.

Bronnen | NU.nl en NOS

Foto | iStock

Ga je binnenkort een lange vlucht maken? Bekijk dan onderstaande video, waarin wordt geadviseerd om steunkousen te dragen, veel te drinken (geen alcohol) en regelmatig een kleine wandeling te maken.

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden