null Beeld

België zet nog vier Nederlandse provincies op code rood

Onze buurlanden Duitsland en België zetten Noord-Holland en Zuid-Holland al eerder op code rood. Maar in België wordt deze kleurcode verder uitgebreid. Daar kwam eerst Utrecht al bij en vanaf vrijdag 2 oktober geldt ook voor de volgende vier Nederlandse provincies code rood. 

En dit zijn de gevolgen als je in zo’n coderoodgebied woont en naar België wilt.

Op code rood door België

België zet vanaf vrijdagmiddag de volgende vier Nederlandse provincies op code rood: Groningen, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant. Vooral voor Noord-Brabant is dat lastig, omdat er veel grensverkeer tussen deze provincie en België plaatsvindt. De andere twee grensprovincies Limburg en Zeeland blijven voorlopig voor België nog op code oranje staan.

Verplicht testen en in quarantaine

Ook voor deze vier nieuwe Nederlandse provincies die op code rood staan geldt vanaf vrijdag in België dat als je hier twee dagen of langer bent geweest, je verplicht een coronatest moet doen en in quarantaine moet. Voor de Nederlandse provincies die nog wel op oranje staan geldt alleen het advies om dit ook te doen, maar niet de verplichting.

Nederlanders uit code rood gebied

Vanuit België klinkt dus een dringend advies aan Belgen om niet naar de coderoodprovincies in Nederland te reizen. Maar ook andersom geldt dat Nederlanders uit de rode gebieden in België tijdelijk niet meer welkom zijn. Kom je uit een gebied met code oranje? Dan is het advies om je eerst te laten testen en preventief in quarantaine te gaan om de kans op de verspreiding van het virus te beperken.

Lees ook: Déze Nederlandse regio’s behoren tot de grootste coronahaarden in West-Europa

De Nederlandse en Belgische corona-app

Net als de Nederlandse CoronaMelder-app heeft ook België de speciale ‘Coronalert’ in het leven geroepen. Ook deze app laat via je telefoon weten of je in contact bent gekomen met een besmet persoon. Over ongeveer een maand hoopt België via de app samen te kunnen werken met apps van landen over de grens, waaronder de Nederlandse CoronaMelder. Ook deze Nederlandse app heeft als doel om samen te kunnen werken met andere landen. Toch wacht de CoronaMelder eerst nog op de goedkeuring vanuit de Eerste Kamer. Die zullen hier volgende week naar kijken.

Bron | Metronieuws, Brabants Dagblad

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden