null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bang voor wespen? Dan hebben we (nu al) slecht nieuws voor je

Als je een wespenfobie hebt wil je waarschijnlijk enerzijds wel, maar anderzijds niet verder lezen. We hebben namelijk mogelijk slecht nieuws voor je.

Wespen vliegen misschien nú al - hartje winter - uit door de uitzonderlijk hoge temperaturen.

Warmterecord

We schreven dinsdag over het mogelijk eerste warmterecord van 2020, dat vandaag plaatsvindt. Het wordt namelijk zo'n 14 graden en dat in januari. Uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. En dat vinden wespen ook een feestje. "Als de temperatuur boven de 10 graden komt, dan kun je vlinders verwachten zoals de dagpauwoog. Ook wespenkoninginnen en hommelkoninginnen kunnen dan tevoorschijn komen", zo vertelt bioloog Arnold van Vliet over de gevolgen van de warmte voor de natuur aan Hart van Nederland.

Geen agressieve wespen

Gelukkig zijn de wespen die je mogelijk spot niet agressief (zeggen experts). Anders dan in de zomer, wanneer de werkers op jacht gaan voor eten voor de larven. De wespen die je in het voorjaar en nu dus zelfs mogelijk al in januari spot, zijn voornamelijk wespen- en hommelkoninginnen, die op zoek gaan naar een plek voor hun nest. Maar goed, agressief of niet: als je een wespenfobie hebt, schrik je je sowieso suf bij het aanzicht van wat voor wesp dan ook. En je wilt natuurlijk niet dat dat wespennest in jouw tuin of op jouw balkon wordt gesticht.

Gevaarlijke muggen

Toch zouden we ons volgens de bioloog meer zorgen moeten maken om muggen. Hij waarschuwt voor de 'agressieve huissteekmug', die steeds actiever wordt in warme winters. "Naarmate het klimaat verder opwarmt, stijgt de kans dat deze doodgewone Hollandse mug in de zomermaanden overdraagbare ziektes zal gaan overbrengen." Denk bijvoorbeeld aan het Westnijlvirus, waar in Zuid-Europa in 2018 85 mensen aan overleden zijn. "Wij houden er rekening mee dat het Westnijlvirus de komende tien à twintig jaar ook een keer in Nederland kan opduiken. We bereiden ons hier nu al op voor om tegen die tijd accuraat en efficiënt te kunnen handelen."

Daarom is een klamboe boven je bed óók in Nederland altijd een goed idee:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland, Omroep Gelderland

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden