null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bah: déze exotische spinnen kun je binnenkort in je schuur tegenkomen

Heerlijk hoor, die hete zomers, maar ze brengen ook allerlei ongevraagde consequenties met zich mee. De valse wolfspin, bijvoorbeeld. Brr, tijd om naar een kouder oord te verhuizen.

Want voor je het weet sta je in je schuur oog in oog met deze harige, grote spin.

Exotische diersoorten

Het is je vast niet ontgaan dat onze zomers steeds warmer en de winters steeds milder worden. En dat is de dieren ook niet ontgaan. Vergeleken met een aantal jaren geleden leven er steeds meer exotische diersoorten uit warme oorden in Nederland. Die konden voorheen niet in ons klimaat overleven, maar profiteren nu van de opwarming van de aarde.

Nieuwe spinnen

Als je bij ‘exotisch dier’ iets liefs en schattigs voor je ziet, kunnen we je snel uit de droom helpen. Het zijn voornamelijk insecten die hun opmars vanuit Zuid-Europa maken. Twee spinnensoorten die zich in ieder geval al in ons land gevestigd hebben, zijn de valse wolfspin en de steatoda. Deze laatste lijkt qua uiterlijk op de zwarte weduwe, maar is gelukkig niet net zo gevaarlijk.

Nuttige dieren

De spinnen zijn gek op warmte en waren eerst alleen af en toe in verwarmde groentekassen te vinden, maar door het veranderde klimaat betrekken ze nu ook gewoon huizen en schuren. Bang hoeven we in ieder geval niet te zijn. Volgens experts zijn spinnen hartstikke nuttig, en de écht gevaarlijke soorten uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika, kunnen hier nog niet overleven.

Verward ecosysteem

Toch komen er ook dieren over waar we minder blij mee moeten zijn. Zoals het draaigatje, een grote, bijtende mier die onze eigen zwarte mieren verdrijft. Of de Amerikaanse rivierkreeftjes, die in een hoog tempo de onderwaterplanten in onze rivieren opeten. Hierdoor blijft er geen zuurstof over en sterven alle vissen. Zo ontstaat het risico dat ons ecosysteem door de war wordt gegooid.

Niet gevaarlijk

Vooralsnog hoef je zelf nog niet bezorgd te zijn over wat je in je eigen huis gaat tegenkomen, omdat er tot nu toe geen nieuwe soorten gesignaleerd zijn die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Kom je een exotische spinnen- of insectensoort tegen waar je je wel zorgen over maakt? Dan kun je altijd een foto maken en bij experts om advies vragen.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden