null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Baasje waarschuwt voor kamerplant waar haar hond door overleed

Een huis vol planten is gezellig en gezond. Maar heb je ook een hond of kat? Dan moet je wel weten of de kamerplant giftig is. Bepaalde kamerplanten kunnen namelijk dodelijk zijn voor je huisdier.

Dat ondervond de Britse Kate Wagner onlangs aan den lijve met haar hond Lily. 'Dit wordt een heel moeilijk verhaal om te vertellen, maar ik voel me verplicht om deze informatie te delen', begint ze haar waarschuwing op Facebook.

Vredespalm

Kate was het trotse baasje van de Franse bulldog Lily. Vorig jaar zomer heeft ze een vredespalm in huis gehaald, ook wel de cycas revoluta, cycaspalm of smalbladige sagopalm genoemd. Een prachtige plant, maar die betekende uiteindelijk het einde voor Lily. 'Ik had geen idee dat deze kleine kamerplant mijn grootste nachtmerrie zou worden', zo schrijft Kate. Het hondje had namelijk een paar bladeren van de vredespalm gegeten. Ze vocht een week lang voor haar leven bij de dierenarts, en toen ze eenmaal thuis was overleed ze tien dagen later.

Kamerplant giftig

De vredespalm, die van nature in tropische omgevingen groeit maar steeds populairder wordt als kamerplant, is heel giftig voor zowel honden als katten. En ook voor mensen. Dit komt door het stofje cycasin, dat tot ernstig leverfalen kan leiden. Als je huisdier de bladeren, wortels of zaden van de palm binnenkrijgt, kan 'ie daar flink ziek van worden. Je herkent dit bijvoorbeeld aan kwijlen, overgeven en diarree. Uiteindelijk kan het doordringen tot in het zenuwstelsel, waardoor je beestje zelfs een beroerte kan krijgen.

Lily kreeg medicijnen, sondevoeding en een dure behandeling, maar het mocht allemaal niet baten. 'Op zaterdag 16 mei stierf Lily in onze armen. (...) Een hoop tranen, geld en schuldgevoelens... allemaal door een plant van vijf dollar. We zijn er kapot van.'

Doe research naar je kamerplant

Voor haar hondje is het dus te laat. Maar Kate wil dit lot andere dieren en baasjes besparen. 'Doe alsjeblieft eerst je research voordat je een plant in huis haalt', drukt ze anderen op het hart. Volgens haar zit er ook helemaal geen waarschuwing bij de vredespalm, terwijl die duidelijk dus wel echt nodig is. 'En zelfs als je denkt dat de plant op een veilige plek staat: ondeugende, kleine pootjes kunnen misschien alsnog in de problemen komen.'

Welke planten zijn nu wél veilig voor je huisdier?

Met déze zeven exemplaren zit je in elk geval goed.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden