null Beeld

‘Avondmensen lopen meer risico om jong te overlijden’

Uit nieuw Brits-Amerikaans onderzoek is gebleken dat avondmensen meer risico lopen jong te overlijden. Eerdere studies toonden al aan dat de gezondheid van avondmensen slechter is, maar het is nu voor het eerst dat onderzoekers stellen dat avondmensen meer kans hebben op een vroegtijdige dood.

Onderzoekers aan de Northwestern University Feinberg van Chicago en de universiteit van Surrey in Groot-Brittannië hebben de slaapgewoontes van meer dan 430.000 volwassenen in een periode van 6,5 jaar tijd bestudeerd.

De kans voortijdig te overlijden is voor avondmensen tien procent groter dan voor ochtendmensen, stellen de onderzoekers. Dat cijfer is door de wetenschappers al gecorrigeerd vanwege de toch al grotere gezondheidsproblemen van mensen die stelselmatig laat naar bed gaan of die 's avonds en 's nachts beter functioneren. Die problemen ontstaan onder andere door psychische stress, te weinig lichaamsbeweging, eetmomenten op het - voor het lichaam - verkeerde tijdstip of doordat er ’s avonds meer alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt.

Bioritme

Dat onze maatschappij niet is ingesteld op avondmensen, is volgens de wetenschappers een mogelijke verklaring voor de uitkomsten. De gangbaarste werktijden zijn immers van negen tot vijf; er wordt door bedrijven geen rekening gehouden met een ander bioritme van hun werknemers.

Werk

“Een avondmens zou niet moeten worden gedwongen om ’s morgens vroeg op zijn werk te verschijnen," zegt hoofdonderzoeker Kristen Knutson, die uitlegt dat je als ochtend- of avondmens wordt geboren en dat onmogelijk kunt veranderen. Ze vindt het dan ook belangrijk dat werkgevers kijken naar het type mens en daarop de werktijden aanpassen. Zo is de ene persoon meer geschikt voor een dagdienst, terwijl de ander beter functioneert in een nachtdienst.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Chronobiology International.

Tips om gemakkelijker je bed uit te komen

Ben je een uitgesproken avondmens en wil je 's ochtends wat makkelijker uit je bed komen? Volg dan dit recept: 's ochtends veel licht, 's avonds zo min mogelijk. En een beetje discipline. Lees hier wat je allemaal kunt doen. Succes!

Bron | Lindanieuws.nl, Medicalnewstoday.com, Chronobiology International.

Foto | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Voor make-up kun je een heleboel verschillende kwasten gebruiken, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden