null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Artsen zijn bezorgd: ‘Ouderen durven oude leven niet op te pakken, ondanks volledige vaccinatie’

Steeds meer oudere patiënten komen in de problemen omdat ze hun huis nog niet uit durven, melden bezorgde artsen in het 'AD'. De klinisch geriaters stellen dat ouderen bang zijn om besmet te raken met het coronavirus, hoewel ze al volledig gevaccineerd zijn. Ze durven de activiteiten uit hun oude leven nog niet op te pakken.

Hierdoor lopen ze tegen lichamelijke problemen of eenzaamheid aan. "Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus."

Oude leven oppakken

De artsen zien bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. "Of ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken", beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), in de krant.

In het ziekenhuis door isolatie

Het is uiteraard niet zo dat volledig gevaccineerde ouderen geen enkel risico meer lopen op besmetting met het coronavirus, stellen de artsen, maar ze zien nu ook ernstige ziekte vanwege isolatie. Karen Keijsers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelt dat mensen hun dagelijkse wandeling niet meer maken of het leven simpelweg niet leuk meer vinden door de eenzaamheid. En daardoor belanden dus óók mensen in het ziekenhuis.

De klinisch geriaters moedigen ouderen aan om de dagelijkse activiteiten van het 'oude leven' weer voorzichtig op te pakken.

Lees ook:

Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid

Bron | AD

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden