null Beeld

Arts Maarten van der Weijden: ‘Emotie kwam pas na beslissing’

De beslissing om Maarten van der Weijden zijn zwemtocht langs elf Friese steden te laten staken, was niet moeilijk. Maar de gevolgen hakten er wél in. "Doorgaan kon niet meer, maar daarna kwamen de tranen", zo vertelt de begeleidend arts van de Olympisch kampioen.

Een paar kilometer vóór Dokkum, de Elfde Friese Stad, moest de zwemtocht van de langeafstandszwemmer worden gestaakt. Van der Weijden had op dat moment 163 van de 200 kilometer afgelegd. Zijn begeleidingsploeg zag dat de zwemmer in het water in slaap viel. Eenmaal aan wal bleek zijn lichaam ook een verstoorde zoutbalans te vertonen. De zwemmer was zo misselijk, dat hij geen medicijnen kon binnenhouden.

'Kippenvel'

Na het besluit om de zwemtocht te laten staken kwamen de emoties. "Elk kwartier, elk uur hadden we momenten van kippenvel, een brok in de keel, tranen die omhoog komen bij zoveel mensen", zo vertelt Marco Blanker in een interview met ad.nl. De Zwolse huisarts begeleidde Maarten tijdens zijn race, samen met twee artsen van Defensie.

Dat er zoveel mensen zijn gekomen om de tocht van de zwemmer te zien, is een geweldige ervaring geweest voor de huisarts. "Om daar middenin te zitten (...) dat is een ervaring waarvan ik me gelukkig prijs dat ik erbij mocht zijn." Blanker kwam tien jaar geleden met Maarten van der Weijden in contact via Twitter. Hij las over de stichting van de zwemmer en wilde daar graag iets voor doen.

Het begeleidende personeel werkte tijdens de zwemtocht in ploegen van acht uur. Maar de arts heeft zich niet aan die ploegendienst gehouden. "De adrenaline giert door je lijf. De mensen langs de kant werkten als een soort doping", zegt hij.

Per ambulance naar ziekenhuis

Nadat Maarten uit het water werd gehaald, is hij met een ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. "Dat is geen vaste procedure. Maar Maarten wilde bij het feest in Leeuwarden zijn. We hebben contact gehad met de internist van het Medisch Centrum Leeuwarden. Niet omdat we ernstige medische zaken verwachtten, maar we wilden graag kijken wat er mis zou kunnen zijn en hoe we dat zouden kunnen behandelen. De ambulance moest wel, omdat Maarten na deze inspanning niet meer kon staan. Dat heeft hij eerder al gehad. De ambulance is zonder spoed besteld en Maarten is rustig naar het ziekenhuis gereden. En het gaat gelukkig – naar omstandigheden – goed met hem", aldus de Zwolse huisarts.

'Helemaal leeg'

Maarten is na zijn zwemtocht feestelijk onthaald in Leeuwarden, waar bekend werd gemaakt dat hij ruim 2,5 miljoen euro heeft opgehaald voor kankeronderzoek. "Ik heb alles gegeven. Dan ben je helemaal leeg en voelt het hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn", zo zei de Olympisch zwemmer op het podium in Leeuwarden. Van der Weijden werd toegejuicht door honderden mensen. "Maarten, bedankt", werd er in koor geroepen. De zwemmer 'moet er niet aan denken' om weer zo'n zelfde tocht af te leggen.

De Olympisch zwemmer wordt ook gehuldigd in Waalwijk. Maar hoe daar invulling aan wordt gegeven, is nog niet bekend. De gemeente wil overleggen met Van der Weijden zelf. "Maar voorlopig willen we hem niet storen in zijn slaap", zo laat een woordvoerder weten aan ad.nl.

Doneren

Het geld dat Maarten heeft opgehaald wordt door KWF Kankerbestrijding gebruikt voor onderzoek naar kanker. Van der Weijden kreeg in 2001 acute lymfatische leukemie. Doneren kan rechtstreeks via NL70 RABO 0321 549333 t.n.v. Maarten van der Weijden Foundation.

Bronnen | AD, rtlnieuws.nl

Foto | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden