null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Apothekers kunnen vanaf nu medicijnen op basis van jouw dna leveren

Niet meer gewoon een doosje pillen halen bij de apotheek, maar in plaats daarvan een speciaal voor jou samengesteld medicijn krijgen. Dat kan sinds kort bij zeventien apotheken in Nederland, waar ze medicijnen op maat maken op basis van DNA. Hoe werkt dat precies? 

Door een DNA-test af te nemen, kunnen apothekers het medicijn heel precies afstemmen op jouw lichaam.

Beter afgesteld

Elk lichaam kan anders reageren op een bepaald medicijn, maar waarom dat precies zo is weten specialisten nog niet precies. Sommige mensen nemen medicijnen sneller op dan anderen, of reageren juist helemaal niet op bepaalde stoffen.

Door het doen van een DNA-test kunnen bepaalde genen in beeld gebracht worden, waarmee doseringen en het soort medicijn preciezer kunnen worden bepaald. Door deze nieuwe test, die uitgevoerd wordt door de apotheken van Alliance Healthcare, zouden mensen dus medicijnen krijgen die beter op hun lichaam afgesteld zijn.

Amerikaanse test

Hoe werkt dat precies? In de apotheken in Nederland wordt wat wangslijm afgenomen, dat vervolgens naar de Verenigde Staten gaat voor een DNA-test. Daar wordt gekeken naar 27 verschillende genen, die voornamelijk informatie geven over hoe enzymen in je lever werken. Dit gedeelte van het DNA wordt vervolgens geanalyseerd ten opzichte van driehonderd verschillende soorten medicatie. Die uitslag wordt dan weer naar Nederland gestuurd, waar de behandelaar en apotheker samen kijken of de medicijnen moeten worden aangepast.

Te uitgebreid

Het klinkt allemaal als een positieve verandering. Ron van Schaik, hoogleraar farmacogenetica, zegt tegen EenVandaag dat hij ook zeker denkt dat dit de toekomst is. Toch kaart hij aan dat er op dit moment nog nadelen zijn aan deze proef.

Zo is er in Nederland nog helemaal geen bewijs dat er 27 genen bestaan die invloed zouden hebben op medicijnen; hier zijn dat er slechts dertien. Hij denkt dus dat de Amerikaanse test te uitgebreid is, en dat daardoor onzekerheid en verwarring ontstaat bij patiënten én doktoren. Medicijnen op maat, gebaseerd op DNA, zijn dus wel de toekomst. Maar voor het zover is, zal er dus eerst nog meer onderzoek gedaan moeten worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | EenVandaag

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden